NRK har flyttet denne KI-genererte illustrasjonen, fra topp til bunn i en kulturartikkel.

Kunstig intelligens

NRK endret artikkel med KI-illustrasjon – avviser at kritikk er årsaken

– Beholder bildet i saken nettopp fordi det er blitt en debatt.

Publisert Sist oppdatert

19. mars publiserte NRK en illustrasjon generert av kunstig intelligens (KI). Illustrasjonen var toppbilde i en samlesak der rikskringkasteren anbefalte ni krimbøker til påske. 

Redaksjonssjef Elisabet Davidsen presiserte overfor Journalisten at det var snakk om en teste- og læresituasjon der redaksjonen ønsket å se om KI kunne være et godt verktøy til samle- og listesaker.

Davidsen bekreftet at NRK hadde fått tilbakemeldinger fra illustratører, og kritiske tilbakemeldinger fra publikum.

Endret hovedbildet

Samme dag som Journalisten omtalte den KI-genererte illustrasjonen, endret NRK i saken. Illustrasjonsbildet er nå nedskalert og plassert helt nederst i saken.

I bytte med illustrasjonsbildet har artikkelen nå fått en podkast-avspillingboks i toppen.

I en endringsmarkering datert 25. mars står det: «Ingressbildet i artikkelen er flyttet ned og byttet ut med en podkastepisode om påskekrim som ble publisert søndag 24. mars.»

Etter Journalistens omtale har blant andre illustratør i Klassekampen Martin M. Hvattum stilt spørsmål ved bruken av bildet.

– En redaksjon som produserer ting på billigsalg, hvor menneskene blir borte, fostrer ikke sterke bånd med sine lesere, skriver han blant annet i et debattinnlegg publisert på Journalisten.

Avkrefter

NRK avkrefter på sin side at de har flyttet på illustrasjonsbildet på grunn av kritikk. 

– Vi har valgt å beholde bildet i saken nettopp fordi det er blitt en debatt, sier prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen.

Prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen.

Han forklarer endringen med at podkastepisoden som nå ligger i toppen av saken, der NRKs litteraturkritikere kommer med sine anbefalinger, er en lengre versjon av samme sak. 

–  Vi syntes det var viktig at bildet ikke ble tatt helt ut, noe som speiles i endringsloggen, sier Håkonsen. 

Powered by Labrador CMS