Aftenposten Innsikt beklager på det sterkeste etter å ha funnet feil i en rekke artikler fra frilansjournalist.

Aftenposten Innsikt har funnet feil i 23 artikler

Har gjennomgått 50 artikler fra frilansjournalist.

Publisert Sist oppdatert

«23 artikler publisert i Aftenposten Innsikt i perioden januar 2019 til februar 2024, skrevet av den danske frilansjournalisten Lasse Skytt, mangler kildehenvisninger eller inneholder plagiat», opplyser redaktør Tine Skarland i magasinets aprilutgave, som ble utgitt onsdag 3. april.

Aftenposten Innsikt beklager på det sterkeste, skriver Skarland.

Lagt til sitater etter intervjuer

Artiklene har ett eller flere sitater uten kildehenvisning, og som fremstår som de er gitt i intervjusituasjon med frilanseren. Flere sitater stammer egentlig fra andre intervjuer, bøker elle rapporter, beskriver redaktøren.

I de fleste tilfellene skal Skytt selv ha intervjuet kildene, men så i etterkant lagt til uttalelser gitt til andre, uten tillatelse eller kreditering.

Skytt har selv bidratt, har påpekt og erkjent feil han har gjort, og beklager dypt overfor leserne, skriver Skarland.

Spesielt omfattende feil i to artikler

Magasinet skal republisere de artiklene som de ikke har funnet feil i, og også de fleste artiklene med feil, da med synlige rettelser og presiseringer.

Men to artikler har så omfattende mangler i kildehenvisninger at de ikke blir publisert igjen, skriver Skarland: Det gjelder «Unge kjemper for friheten til å lese forbudte bøker» fra november 2022 og «Den hvite drikken som sier hvem du er» fra november 2023.

Skytts artikler har blitt gransket i både Danmark, Sverige og Norge de siste ukene. Flere medier har avpublisert artikler og gjort lignende funn som Aftenposten Innsikt. Også en bok utgitt i Danmark har blitt trukket tilbake, har Journalisten tidligere omtalt.

Skytt har de siste ukene ikke besvart Journalistens henvendelser om sakskomplekset.

Powered by Labrador CMS