PFU-leder Anne Weider Aasen.

Pressens Faglige Utvalg

NRK felt i PFU for feilaktig tittel på Facebook

Ble også kritisert for å ikke klargjøre premissene for intervjuet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Seier nei til kvinneprestar – får likevel halde fram som sokneprest», skrev NRK i en artikkel om sogneprest Benjamin Bjørnsen Andas standpunkt til kvinnelige prester i sommer.

Anda reagerte på artikkelen og klaget den inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I klagen peker han på at artikkelen på Facebook hadde en annen tittel. Der sto det at han nekter å samarbeide med kvinnelig prester.

Denne overskriften ble liggende ute i cirka tre timer før den ble byttet ut, ifølge NRK. Da ble den endret til at han «seier nei», samme formulering som i artikkelen på nrk.no.

– Mer enn semantikk

Ingrid Rosendorf Joys, som representerer allmennheten i PFU, understrekte at det er stor forskjell på å ha et teologisk syn på at kvinner ikke bør være prester og det å ikke ville samarbeide med dem.

– Er snakk om mer enn semantikk, fastslo hun i diskusjonen.

– Tre timer er ikke lenge, sa PFU-medlem Gunnar Kagge under diskusjonen. Han mente likevel at det i denne settingen var lenge nok til at det var et brudd på god presseskikk. Kagge representerer journalistene i utvalget.

Tove Lie, som representerer redaktørene, mente også at det er stor forskjell på de to påstandene.

Konklusjonen ble at NRK har brutt punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten, som sier at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.

I sitt tilsvar til PFU understreker NRK at formuleringen «nektar å samarbeide» bare ble brukt i URL-feltet - og dermed fulgte med på Facebook-delingen, og at selve artikkelen var riktig.

Klippet fra sms

NRK var også klaget inn for å ikke å ha klargjort premissene for intervjuet.

I sms-dialogen med NRKs journalist før publisering skriver sognepresten at han ikke ville kommentere saken. I tillegg til å gjengi dette tok også NRK med en kort begrunnelse om hvorfor, også klippet fra sms-utvekslingen.

Dette reagerte klager på, siden han hadde skrevet at han ikke ønsket å kommentere saken.

Om dette var et brudd på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, om å klargjøre premissene i kontakten med kilder, ble det lange diskusjoner om i PFU.

PFU konkluderte til slutt med at dette ikke var et brudd, men utvalget var kritisk til hvordan NRK hadde løst saken. PFU-leder Anne Weider Aasen understrekte at det må være mulig å ha en dialog med et medium uten at det man skriver eller sier automatisk skal publiseres.

Flere påpekte også at NRK kunne ha løst dette med å sende en oppfølgings-sms til sognepresten hvor de spurte om det var greit at de tok med begrunnelsen.

Powered by Labrador CMS