Grethe Gynnild-Johnsen. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

NRK kutter i distriktssendingene

Skal satse mer på nett og mobil.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra i høst blir distriktskontorenes nyhetssending på NRK1 klokken 18:40 fem minutter kortere.

Samtidig blir det færre nyhetsoppdateringer på faste tidspunkter, såkalte bulletiner, i distriktenes radiosendinger på lørdager. På hverdager kuttes det i lengden på bulletinene. 

Levende bilder

– Vi skal ha bulletiner på lørdager, men færre på morgenen enn i dag. Det blir også kutt i minutter i bulletiner på hverdager. Men distriktskontorene skal ikke lage fære antall timer radio hver dag. Vi gjør endringer for å øke ressursbruken mot mobil og nett, sier en for tiden ferierende distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i Spania.

Hun vil ikke være med på at det er snakk om kutt i tilbudet.

– Vi gjør store endringer for å øke ressursbruken særlig mot mobil og nett. Vi skal ikke lage mindre, men i prinsippet mer. 

Gynnild-Johnsen sier NRK i stedet skal bruke ressursene på å produsere særlig levende bilder fra nyhetshendelser for nett og mobil. Hvilke typer hendelser som blir viktige, vil hun ikke spesifisere av hensyn til at distriktskontorene vil prioriteres ulikt ut fra hva som lokalt anses som viktig. Bildene vil også komme de tradisjonelle nyhetssendingene på TV til gode.

– Det gjelder for eksempel dagsendingene på NRK1. 

Døgnet strekkes

Som årsak til endringene peker hun på at publikums bruk av mediene endrer seg raskt. Mens distriktene tidligere har fokusertt ressursene inn mot radio og TV, er det nå nett og mobil som skal prioriteres.

– Hovedgrunnen til at vi gjør dette er at NRK trenger å være tilstede ved viktige hendelser gjennom hele døgnet. 

Journalistene på distriktskontorene behersker minst to plattformer. Dermed kan de som lager buller i dag for eksempel jobbe nett, og de som jobber TV kan jobbe radio.

Endringene får også konsekvenser for vaktplanene, ifølge direktøren. Men også her vil de konkrete utslagene for hvert kontor avhenge av hvordan de prioriterer.

– De har ulike behov.

Like mye journalistikk

Tillitsvalgte Monica White Martinsen i redaksjonsklubben i Distriktsdivisjonen sier de gjerne ville beholdt de fem minuttene av 18:40-sendingen, men ser behovet for endringer. 

– Vi mener det er bra at NRK klarer å gjøre prioriteringer. Og det er det de har gjort nå. De kutter en plass for å satse andre steder, sier Martinsen.

– Vi er opptatt av at det i sum blir like mye journalistikk. Vi bare prioritere annerledes.

Vaktplanene strekkes nå ytterligere utover døgnet. 

– Det er drøftet med oss og avklart. Vi starter dagen litt tidligere og fortsetter litt utover. Vi forstår at NRK ønsker å gjøre nye grep. Så blir vår jobb å passe på at turnuser blir fulgt. Men det tror jeg skal gå greit. 

Martinsen sier også at de forventer at journalistene blir kurset på de områdene som er nye.

– Det er viktig for oss at arbeidsbelastningen for de ansatte er til å leve med og at kvaliteten opprettholdes.

Powered by Labrador CMS