Forfatter Mike Stilson og podkaster Sven Bisgaard Sundet tar farvel med mobilene sine. Foto: Lars O. Skjønberg/NRK
NRK-journalist Sven Bisgaard Sundet (t.h) og forfatter Mike Stilson tar farvel med mobilene sine i et helt år. Det blir det TV-serie av.

NRK-journalisten har levd uten smarttelefon i tre måneder: Vil aldri tilbake til sosiale medier

Journalist Sven Bisgaard Sundet var helt avhengig av smarttelefonen. Nå henger den i glass og ramme på stueveggen. 

Publisert

Ideen fikk han for fem år siden. Tanken om at mobiltelefonen opptok altfor mye tid. Spill, drift av sosiale medier og kommentarfelt, jobb og fritid i et salig digitalt kjør.

Sven Bisgaard Sundet ønsket virkelig å kutte ned på bruken av smarttelefonen, men hadde ingen formening om hvordan.

Forsøkt å kutte

Det var helt til han møtte forfatteren Mike Stilson.

Sundet er journalist og kjent som programleder i podkasten Heia Fotball. I jobben bruker han mobiltelefonen til det meste. Intervjuer, research, moderering av kommentarfelt og tips til redaksjonen, alt skjer på mobilen. 

Flere ganger har han forsøkt å kutte ned bruken, men det ble vanskelig å få til å fungere i en etterhvert så digital hverdag. 

Stilson følte på mye av det samme. 

– Alle i mediebransjen ble nok tatt litt på senga av smarttelefonene som bare kom inn og overtok, sier Sundet til Journalisten. 

Stilson og Sundet bestemte seg for at den eneste måten de kunne få lagt fra seg smarttelefonen på var lage en TV-serie. For tre måneder siden la de fra seg smarttelefonene. Stilson har gjemt sin på loftet i foreldrenes hus, selv har Sundet valgt å henge telefonen på veggen bak glass og ramme. 

– Du har ikke vurdert å knuse ramma? 

– Jeg er så motivert, så jeg har heldigvis ikke vurdert det.

Går egentlig ikke

Serien skal vises på NRK når Sundet og Stilton er ferdige med året uten smarttelefon. De første tre månedene har bydd på både overraskelser og utfordringer i hverdagen.

Forfatter Mike Stilson og podkaster Sven Bisgaard Sundet tar farvel med mobilene sine.  Foto: Vegard Blakstad/NRK
Forfatter Mike Stilson og podkaster Sven Bisgaard Sundet gikk ganske hardt ut i begynnelsen av perioden. Ingen skjerm overhodet, var planen. Det holdt i tre uker.

– Det åpenbare er at du skjønner veldig fort at dette går jo egentlig ikke an, sier Sundet. 

For ikke får han registrert barna på trening. Også dialogen med skole og barnehage skjer gjennom apper, så det har samboeren måtte ta ansvaret for. Vipps har han ikke tilgang til, så det å kjøpe pølse på det lokale julemarkedet får han heller ikke gjort. 

– Det er ganske mye som foregår på telefonen av planlegging i familiehverdagen. Men på den andre siden har jeg oppdaget at det er veldig mange ting som det går an å løse analogt. Vi har blant annet begynt med familiemøter der vi planlegger uka sammen. 

– Du har mer tid til å gjøre andre ting, da? 

– Jeg har hatt et mål om å lese 50 bøker. Nå er jeg i gang med bok nummer 17 allerede. Jeg har fått mer tid til å gjøre husarbeid. Og så har jeg blitt flinkere til å leke med ungene. 

Skrev manus for hånd

De gikk ganske hardt ut i begynnelsen av perioden. Ingen skjerm overhodet, var planen. Det holdt i tre uker.  

For Sundet betød den analoge jobbhverdagen å dra på biblioteket for å gjøre research, og skrive manus for hånd.

– Det høres jo veldig tungvint ut, men det anbefaler jeg å prøve. For det var så utrolig mye mer effektivt. Jeg har jobbet med Heia Fotball i ti år, og dette var første gang jeg dro på en Rosenborg-trening og snakket med pressesjefen og noen av spillerne i stedet for å bare ringe eller sende sms. 

De forsto raskt at livet uten PC ble litt vel vanskelig, så de gjeninnførte den. Smarttelefonen, spill og sosiale medier må de derimot klare seg uten i ni måneder til. 

Med sosiale medier mener de også Teams, Skype og Zoom, forteller Sundet. 

– Hvordan løser du det, da? Må du møte fysisk i hvert eneste møte? 

– Jeg kan være med på telefonen. Jeg er heldig som jobber i en liten redaksjon.  Vet du, en av de største utfordringene på jobb er at jeg ikke kan sjekke Twitter-kontoen til Heia Fotball. 

Han forklarer: 

– Der får vi veldig mye spørsmål til innspillingen vår. Det er verdifullt innhold, så det er veldig dumt, men produsenten vår har tatt over ansvaret med å sanke inn spørsmål og drifte kontoen. Det tror jeg hun synes er utrolig irriterende. Det er bare en veldig tungvint og teit måte å jobbe på. 

– Så du har rett og slett gjort deg mer avhengig av andre mennesker for å få hverdagen til å gå rundt?

– Ja, jeg har jo det. Det er jo veldig praktisk med Teams og video, men det er jo veldig bra med å møte folk ansikt til ansikt. Jeg synes at vi burde være flinkere til å ha fysiske møter, og snakke mer med hverandre. 

Forfatter Mike Stilson og podkaster Sven Bisgaard Sundet tar farvel med mobilene sine. Foto: Lars O. Skjønberg/NRK
TV-serien som spilles inn i disse dager skal sendes på NRK når forfatter Mike Stilson og Heia Fotball-podkaster Sven Bisgaard Sundet har levd uten smarttelefon i et helt år.

Vil ikke tilbake på sosiale medier

Etter å ha innhøstet tre måneder med erfaringer fra livet uten smarttelefon er Sundet klar på hva han kan tenke seg når prosjektet er avsluttet: 

En smarttelefon uten sosiale medier og spill. 

– Jeg merker at det er utrolig mange av mine kolleger som sitter og spiller spill, hele døgnet rundt. Derfor vil jeg tro at hvis NRK hadde gjort det ulovlig å spille spill på jobbtelefonen hadde de kanskje fått mer effektive medarbeidere. 

– Er dette noe du kommer til å fortsette med? Er det noe du anbefaler andre kolleger å sette i gang med?

– Ja, veldig. Jeg tror jeg kommer til å slutte med sosiale medier resten av livet. For det har vært helt fantastisk å slutte. Og så håper jeg at jeg skal klare å fortsette å bruke telefonen som jeg gjør nå, men jeg blir nødt til å ha en smarttelefon som jeg kan ha liggende på jobb.

– Men er det ikke et alternativ å bare ha en vanlig smarttelefon, men bare ikke ha appene med sosiale medier og spill? 

– Det har jeg prøvd før, det tror jeg ikke går, for jeg kommer bare til å laste det inn igjen. Det er jo det jeg frykter. Nå er jeg supermotivert og tenker at dette kommer til å gå, men hvis du ringer meg om fem år kan det godt hende at jeg sitter tilbake på telefonen, med både Instagram og Facebook.

Powered by Labrador CMS