NRKs Gro Holm på den russiske grensestasjonen på vei mot Moskva.

NRK:

NRK-korrespondenten fikk problemer i russisk toll og måtte haike videre

Nå er Gro Holm på plass i Moskva, men hun fikk ikke med seg alt utstyret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKs Moskva-kontor har stått tomt i to uker etter at Jan Espen Kruse avsluttet sin korrespondentperiode og visumet gikk ut 14. september.

Visumet til den påtroppende korrespondenten Gro Holm, som skulle avløse Kruse, var flere uker forsinket, men nå er hun omsider på plass i Moskva, forteller hun til Journalisten.

I begynnelsen av uken gikk reisen med fly fra Oslo til Finland, der Holm ble plukket opp av NRKs russiske sjåfør. Derfra gikk reisen videre over grensa med bil.

Onsdag morgen hadde Holm kommet til St. Petersburg, men det etter noen problemer i tollen på russisk side av grensa.

Venter på tollvesenet

En del av utstyret til Holm fikk ikke komme forbi tollen.

– Problemet var at de rådene jeg hadde fått fra russiske tollere på den aktuelle grensa tidligere, ikke stemte. Heller ikke råd fra en speditør her i Moskva. Det må utarbeides dokumenter på russisk side for at jeg skal få utstyret inn, skriver Holm til Journalisten.

Hun legger til at tollvesenet i Moskva viser til et par alternative måter å gjøre det på. En av dem tar hensyn til at det finnes en konvensjon som spesialbehandler utstyr til kringkastingsformål.

Holm venter nå på en e-post fra tollvesenet angående alternativene.

– Det skaper ikke veldig mye trøbbel, ettersom NRKs faste fotograf har alt til filming og direkte deltakelse på TV her. En del utstyr for opptak med iPhone mangler. Det samme gjelder eget kamerautstyr, stativer og lys som skal gjøre direktesendinger i motlys fra verandaen på kontoret bedre.

– Går fint å arbeide

Tollproblemene endte med at NRKs russiske sjåfør måtte snu for å frakte en del av utstyret tilbake til Finland på lager. I beste fall kan Holm hente utstyret i neste uke, forteller hun.

– Men jeg har en av mine laptoper her, pluss telefoner. Så det går fint å arbeide. Klær og sko fikk jeg inn uten problemer, skriver hun.

Og med sjåføren på vei tilbake til Finland, fikk Holm haik med en russisk kvinne fra grensa og videre til St. Petersburg. Samme kveld kom også NRK-sjåføren til St. Petersburg etter turen til lageret i Finland, og de to kjørte sammen til Moskva.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at problemene skyldes den politiske situasjonen direkte. Annet enn at dersom det hadde vært normale tider, hadde jeg tatt direktefly med Aeroflot til Moskva, og det hadde i alle fall vært en grensepassering mindre, avslutter Holm.

Powered by Labrador CMS