NRK mener de med folkemøtet konkretiserte for publikum hva som skjer på lokalt nivå, fylkesnivå og nasjonalt nivå.

Valg 2023

NRK svært fornøyd med folkemøtet i Tromsø:  – Vi får mye reaksjoner når de bare snakker i munnen på hverandre

NRK ville bort fra politikere som ramser opp kulepunkter. 

Publisert Sist oppdatert

Ifølge redaksjonssjef i Dagsrevyen, Hanna Thorsen, har NRK i løpet av året jobbet med å videreutvikle debattformatet på sine plattformer. Arbeidet kulminerte mandag da eventet Det store folkemøtet gikk på luften.

– Ideen bygger på folkemøter vi har hatt tidligere, første gang i 2017, også da med Erna og Jonas. Så har vi videreutviklet det, og har forent det nasjonale med lokalpolitisk vinkling, sier Thorsen til Journalisten. 

Bort fra kulepunkter 

Tanken er å komme seg bort fra debattformen der politikerne ramser opp kulepunkter og snakker i munnen på hverandre, forteller redaksjonssjefen.

Dagsrevyen-sjef, Hanna Thorsen, sier publikum blir utmattet når politikere kun fremfører kulepunkter.

 Det innebærer forberedelser som er litt annerledes enn normalt for produksjonen, programledere, men også for politikerne: 

– Man får deltakerne til å tenke på en annen måte. Vi vet at når man bare kritiserer motpart og skryter av hva man selv har fått til, så blir det utmattende for publikum, og vi får mye reaksjoner når de bare snakker i munnen på hverandre.

Selv om hun forstår at politikerne har mye energi i valgkampen, og at det er mye som står på spill, tror hun engasjementet hos publikum er større når man ikke har inntrykk av at politikerne går på autopilot.

Saker i flere medier

Under sendingen fra Tromsø var det blant annet lagt opp til spørsmål fra publikum, der flere av problemstillingene resulterte i mange saker hos norske medier i kjølvannet av sendingen. 

En kvinne rørte partilederne med sin historie om å miste et barn, en eldre mann stilte spørsmål om aktiv dødshjelp, og en lærer fortalte om å ønske seg vekk fra yrket.

– Vi tenker bredt med disse eventene. TV-sendinga er en ting, men vi legger publiseringsløp for alle plattformer. Dette er planlagt, jobbet frem og hele NRK løfter i fellesskap. Vi har jobbet mye med de historiene der vi har egne saker på nett, sier Thorsen.

Det er høyt engasjement og sterke historier som blir presentert for politikerne, og historiene blir videreforedlet på NRKs flater, forteller hun. Da handler det om å forstå potensialet for gode enkelthistorier.

Dilemma

Under sendingen ble også politikerne bedt om å svare ja eller nei på lokalpolitiske spørsmål i den fiktive kommunen Fjellvikdal. Eiendomsskatt, hytteutbygging og vindkraft var blant spørsmålene politikerne måtte ta stilling til.

– Det var blant annet for å få fram handlingsrommet for kommunepolitikere, for det er ikke alltid så lett å skille mellom hva som skjer på kommunalt nivå, fylkesnivå og nasjonalt. Med den fiktive kommunen ønsket vi å konkretisere det for politikerne som var med og for publikum, forteller Thorsen.

Hun sier hun er svært fornøyd med hvordan hele sendingen og eventet forløp seg.

– Vi er stolte av den gjengen som jobba med dette og distriktskontoret i Tromsø var også en integrert del av redaksjonen. Det var en krevende produksjon, og det har vært en utrolig innsats fra alle fra regi til foto. Det er veldig gøy å kunne gjøre slike ting, avslutter Thorsen.

Powered by Labrador CMS