− Studien gir ikke støtte til tanken om at brukerne av alternative medier isolerer seg i såkalte filterbobler, sier doktorgradsstipendiat Miriam Kroman Brems.

Ny forskning: Tilbakeviser myter om de som leser alternative medier

Alternativ media-lesere er også ivrige brukere av tradisjonelle medier, viser dansk forskning.

Publisert

Dansker som leser alternative medier, ignorerer ikke etablerte nyhetsmedier. Ny forskning viser at de tvert imot oppsøker nyheter fra danske dagsaviser i større grad enn resten av befolkningen.

Det viser en ny studie fra Aarhus universitet, som er offentliggjort av Nordicom ved Gøteborgs universitet.

– Alle utdanningsnivåer

– Studien gir ikke støtte til tanken om at brukerne av alternative medier isolerer seg i såkalte filterbobler, der de ikke eksponeres for innhold fra etablerte nyhetsmedier, sier Miriam Kroman Brems i en pressemelding.

Hun står bak studien og er doktorgradsstipendiat ved avdelingen for medievitenskap og journalistikk ved Aarhus universitet.

Studien som bærer navnet «Who are the users of Danish alternative media? A survey study on the prevalence of alternative news use in Denmark and profiles of the users», skal være basert på et representativt utvalg av den voksne befolkningen i Danmark. I studien har man sett på både bruken av både venstre- og høyreorienterte alternative medier.

– Noe som kanskje vil overraske mange, er at undersøkelsen ikke viser noen klar sammenheng mellom bruk av alternative medier og utdanningsnivå. Med andre ord ser det ut til at alternative medier appellerer til folk på alle utdanningsnivåer, sier Kroman Brems.

Passer ikke stereotypier

Undersøkelsen viser også at brukerne av alternative medier har en sterk interesse for politikk.

– Det er interessant, siden det er en egenskap vi normalt forbinder med den ideelle samfunnsborgeren, påpeker forskeren.

Hun mener studien viser at brukere av alternative nyhetskilder ikke alltid passer inn i den stereotypiske forestillingen av ekstremister som isolerer seg i sine egne «filterbobler».

Eksempler på alternative medier i Danmark som brukerne viser til, er Den Korte Avis, NewSpeek, Netavisen Pio og Solidaritet. I Norge har blant andre nettsteder som tidligere Resett, Document.no og Steigan.no posisjonert seg som alternative nyhetsnettsteder.

Powered by Labrador CMS