Truls Lie. Foto: Film fra Sør, Creative Commons

Ny Tid-redaktør tror journalistangrep var planlagt

Journalist Øystein Windstad trodde han skulle dø da han og utenlandske kolleger ble angrepet i Ingusjetia onsdag. Ny Tids redaktør er ikke i tvil om at angrepet var målplanlagt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De ble forfulgt av to biler, så dette var helt klart planlagt. Det var ingen tilfeldig mobb, sier redaktør Truls Lie til NTB.

Windstad og fire andre journalister var på vei til Tsjetsjenia sammen med menneskerettsaktivister da minibussen deres ble angrepet av rundt 20 menn væpnet med planker og køller.

– Han er ordentlig mørbanket. Han er på sykehus med utslåtte tenner, gipset bein, kutt i kneet og ansiktet og blåmerker over alt. De angrep med planker og køller. Han trodde han skulle dø, sier Lie.

Skulle skrive om asylsøkere

Windstad skulle følge opp en sak om to tsjetsjenere som fikk avslag på sin asylsøknad i Norge og ble sendt ut til Russland. Derfra ble de sendt tilbake til Tsjetsjenia, der de ble torturert og drept, ifølge avisen.

– De ble sendt fra Moskva til Tsjetsjenia, noe UDI mente ikke skulle skje. Vi ønsket å følge opp den saken ved å snakke med folk rundt dem. Vi skulle også filme, men nå er kameraet ødelagt og mobilen hans er knust, sier Lie.

Komiteen mot tortur i Russland skulle ta journalistene med til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj for å møte etterlatte familiemedlemmer og ofre for brudd på menneskerettighetene.

Tredje angrep mot gruppen

Advokat Dmitrij Utukin, som jobber organisasjonen bak turen, sier til nyhetsbyrået AFP at han tror tsjetsjenske myndigheter står bak angrepet.

– De har fulgt gruppen helt siden journalistene ankom, sier han.

Ifølge Utukin har tidligere reportasjeturer i området vært organisert av tsjetsjenske myndigheter. Det har gjort det vanskelig å belyse problemene i Tsjetsjenia, der den Kreml-vennlige lederen Ramzan Kadyrov slår hardt ned på opprør.

Det er tredje gang komiteen blir utsatt for angrep, ifølge den russiske avisa Kommersant. I fjor ble hovedkontoret i Groznyj angrepet to ganger.

– Uakseptabelt og alvorlig

Norsk Journalistlags leder Thomas Spence sier russiske myndigheter må sørge for at de som sto bak angrepet, stilles til ansvar.

– Angrep på journalister som er ute og gjør sin jobb, er selvfølgelig helt uakseptabelt og veldig alvorlig, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS