Undercover-oppdraget resulterte i en to siders reportasje i Se&Hør. Foto: Faksimile.

Se og Hør snek seg med på Star Wars-innspilling

De lurte seg inn som statister da «Empire Strikes Back» på ble innspilt Finse i 1979. Odd Johan Nelvik og Arve Juritzen snek med seg kamera under Storm Trooper-drakten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På premieredagen for den 7. Star Wars-filmen «The Force Awakens», inviterte Nitimen på NRK tidligere Se&Hør-redaktør Odd Johan Nelvik for å fortelle en for mange ukjent historie. 

I 1979 var både Nelvik og Juritzen journalister i Se&Hør. Det allerede verdenskjente fenomenet Star Wars skulle komme til Norge for å spille inn noen scener ogredaksjonen var det ikke tvil om at begivenheten måtte dekkes. 

Nelvik og Lauritzen ble de utvalgte, og de kom seg inn som statister via Drammen Røde Kors.

– Så vidt jeg husker var Arve Juritzen medlem der, så det var vel han som fikset det på et eller annet vis. 

Og målet med statistrollene var mer enn å bare være med på moroa. De hadde nemlig med seg kamera under kostymet og håpet på å få noen eksklusive bilder fra innspillingen. 

– Vi måtte passe på at ingen så at vi hadde med oss kamera. Vi var med på mange actionscener hvor vi måtte løpe og kaste oss og i det hele tatt, men vi måtte være forsiktige så vi ikke mistet kameraene og de plutselig lå på bakken et sted, forteller Nelvik til Journalisten.

– Men var det ikke vanskelig å ta bilder uten å bli avslørt?

– Under filminnspilling er det jo så mye venting. Og da driver disse filmfolkene og forbereder neste scene og jobber med sitt, så da hadde vi mye tid til å ta bilder.

Ble avslørt

Han forteller at han nok ikke skjønte hvor stort Star Wars var før han kom inn på settet og så et helikopter fra The Sun fly over dem.

– De hadde fått lov til å ta noen få bilder fra lufta. Så vi var jo de eneste som tok bilder fra selve innspillingen. 

Det hører med til historien at de to undercover-journalistene ble avslørt til slutt. Nelvik mistenker at noen sladret.

– For plutselig kom den norske regissøren inn til oss på hytta en kveld og spurte om det stemte at vi var fra Se&Hør og hadde med oss kamera. Da måtte vi jo bare innrømme at det var sant. Men det fikk ingen store konsekvenser det. Bare litt tilsnakk. 

Nelvik forteller at han i etterkant av innspillingen ble kontaktet av den norske regissøren, Ola Solum. Nelvik hadde nemlig vært godt synlig i flere av scenene, og Solum lurte på om han kunne være tilgjengelig for å være med på flere i London.

– Og det sa jeg selvfølgelig ja til. Men litt senere ringte han meg igjen med beskjed om at jeg ikke trengte likevel. Veldig synd altså, for ellers hadde jeg nok vært med den dag i dag.

Powered by Labrador CMS