Sjefredaktør Espen Egil Hansen sier at fotograferingen av terroristens bolig ikke har noe med Håkon Boruds avgang. Foto: Birgit Dannenberg

Mandag var Aftenposten inne i massedrapsmannens leilighet, nå etterforskes de for innbrudd

Aftenposten har ikke hørt fra politiet. – Hvis de vil ha tak i oss, vet de hvor de finner oss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er VG som skriver at Aftenposten etterforskes etter at mediehusets USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg var inne i leiligheten til massedrapsmann Omar Mateens og tok bilder.

Disse fotografene ble publisert på nett mandag kveld og i papirutgaven tirsdag. Daværende nyhetsredaktør Håkon Borud sa til Journalisten at det var han som tok beslutningen etter flere runder med diskusjoner internt i redaksjonen, samt en samtale mellom ham og Rønneberg.

Håkon Borud. Foto: Martin Huseby Jensen

– Akkurat denne gangen er det størrelsen på terroraksjonen som gjør at privatlivets fred må vike for samfunnets behov for å forstå og få innsikt, sa han til Journalisten da. I Aftenpostens reportasje var det også bilde fra barnerommet til terroristens tre år gamle sønn. Dette bildet har vekket sterke reaksjoner i sosiale medier.

– Det var et åpenbart dilemma hvor det finnes elementer som taler mot publisering av dette bildet siden vi går inn i sfæren til et barn. Vi har vært opptatt av at det ikke er identifiserbare elementer slik at belastningen for fars handlinger havner hos barnet, forklarte Borud.

Etter forsker to ting

Nå er altså Rønnebergs og flere internasjonale mediers fotografering av boligen under etterforskning.

– Vi skal gå gjennom bildene som er publisert i flere reportasjer på internett, se på hvem som har tatt dem og hvordan de ble tatt, sier Edward Cunningham i Fort Pierce-politiet til VG og bekrefter at Aftenpostens artikkel er blant artiklene de vil se nærmere på.

Cunningham forklarer at to ting vil bli etterforskes: Mulig innbrudd og mulig eiendomskrenkelse i etterkant.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten sier til VG at de ikke kjenner til at de blir etterforsket.

– Vi har ikke hørt noe fra amerikansk politi. Hvis de vil ha tak i oss, vet de hvor de finner oss. Jeg opplever at vi har et ryddig forhold til både dem og amerikanske myndigheter, sier Hansen.

Borud gikk

Nyhetsredaktør Håkon Borud gikk torsdag av som nyhetsredaktør etter vel to år i mediehuset. Sjefredaktør Hansen sier at bildene fra Orlando ikke har noe med avgangen å gjøre. I meldingen fra Aftenposten heter det at avgangen skyldes uenighet mellom de to redaktørene.

– Espen Egil og jeg er litt uenige om nyhetsredaktørrollens funksjon og innhold. Det har vi hatt åpne og ærlige diskusjoner om en stund. Vi fant ut at tiden nå er inne til at jeg trer av, det passet for oss begge, sier Borud til Journalisten.

Powered by Labrador CMS