VG beklager manglende byline

La inn navnet til frilanser først da han klagde i Journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I august skrev frilansjournalist Terje Carlsen kommentaren Vaginalplastikk uten byline på Journalisten.no. Her fortalte han hvordan VG hadde operert bort bylinen hans i nettutgaven av artikler han skrev for avisen tidlig på 2000-tallet. Han var heller ikke blitt informert om at artiklene var publisert på nett.

Kommentar førte frem

Dette informerte han VG om flere ganger, senest i epost-korrespondanse datert 23. april i år. Der ble han lovet at de skulle finne en snarlig løsning for å få navnet hans på plass. Det var ennå ikke skjedd da han skrev kommentaren. Men denne ser ut til å ha fått fortgang i rettelsen.

Mandag kom beskjeden fra VG om at byline var lagt manuelt inn på alle syv sakene han hadde bedt om. Det er Carlsen meget fornøyd med, selv om han mener avisen har brukt for lang tid.

– Jeg synes det er litt dumt at jeg må gå til Journalisten for å få rettet opp dette, i stedet for å få ordnet det direkte med VG. Navnet mitt er ikke en så lang tekst å skrive, så det skulle IKKE være noen stor jobb å gjøre manuelt heller. Jeg tror ikke VG prøvde å lure meg, men de er litt nonchalante i forhold til frilansere, sier Carlsen.

Avventer faktura

I tillegg til problematikken rundt byline kommer det opphavsrettslige i at saken er publisert på flere plattformer uten at han har fått kompensasjon. Om han skal sende faktura til VG har han imidlertid ikke bestemt seg for ennå.

– Det tok lang tid før jeg gjorde noe med denne saken av frykt for represalier. Jeg var redd for ikke å få flere saker på trykk. Så jeg må vurdere konsekvensene av å stille økonomiske krav til VG, selv om jeg uvitende har deltatt i VGs verdiskapning de senere år.

VG beklager

VG har i epost til Carlsen tidligere forklart at årsaken til at hans saker manglet byline var problemer som oppsto da eldre artikler ble eksportert fra gammel til ny publiseringsløsning.

– Det tok litt tid å finne ut av det tekniske her. Og så falt dette mellom to stoler før sommeren. Saken i Journalisten fikk fortgang i prosessen. Når det er sagt: Dette har tatt for lang tid og det beklager vi virkelig, sier digitalredaktør Ola E. Stenberg i VG.

Han forteller videre at VG skal ta en full gjennomgang av systemet for å forsikre seg om at ikke flere er rammet av de tekniske utfordringene.

– Hvis det skulle vise seg å gjelde flere, skal vi selvfølgelig rette opp. For dette er selvsagt ikke noe vi ønsker. 

Powered by Labrador CMS