NZZ 18. oktober 2009.

Avlyttingsskandale i Polen

– Pressefriheten er truet, sier journalist Cezary Gmyz.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Polen rystes nå av en avlyttingsskandale, og det skjer høyst ubeleilig for den liberale regjeringssjefen Donald Tusk. Neue Zürcher Zeitung skriver at hele saken eksploderte lørdag, da polske aviser var fulle av artikler om agenter, hemmelige tjenester og korrupsjon.

Saken strekker seg tilbake i tid til statsminister Tusks forgjenger, Jaroslav Kaczynski. En frilansjournalist med tilnavnet «Wojciech S.» skal på slutten av 2006 ha mottatt penger fra den militære etterretningstjenesten for å slette hemmelige dokumenter han var i besittelse av.

Tidligere Orkla

Pengene ble betalt og dokumentene trolig slettet, men etterretningstjenesten ABW satte i gang full spaning slik de var vant med. Alle som hadde kontakt med «Herr S.» ble avlyttet.

I stedet for å sikre eller slette avlyttingsdokumentene, ble disse nå lagt fram som bevismateriale i en åpen rettssak som ABW-visesjef Jacek Maka har anlagt mot den konservative avisen «Rzeczpospolita», som tidligere var eid av Orkla Media. Avisen eies nå av Mecom-divisjonen Presspublica (51 % Mecom).

Offentlig tilgjengelig

I dokumentene, som altså er offentlig tilgjengelige, dreier det seg blant annet om journalist Cezary Gmyz og det refereres ifølge NZZ «til dels intime privatsamtaler med tredjepersoner».

Journalist Gmyz og fjernsynsreporteren Bogdan Rymanowski, som også er avlyttet, sier pressefriheten truet.

«Det er første gang siden omveltningene i 1989 at vi kan bevise at vi blir avlyttet», sier Gmyz ifølge NZZ.

Korrupsjon i Lotto og på verft

Regjeringen Tusk har allerede store problemer. For to uker siden måtte en rekke medarbeidere av Tusk trekke seg fra sine stillinger etter at det ble avslørt en korrupsjons- og lobbysak i lottobransjen. Antikorrupsjonsbyrået avdekket så uregelmessigheter ved verftsprivatiseringen. Med en presseskandale på toppen, kan det bli livlig i polsk politikk framover.

Powered by Labrador CMS