Giske bekymret over Orkla-salget

Kulturministeren mener det var fullt mulig for Orklas styre å velge en norsk løsning. – Men pengene avgjorde og dermed gikk mediekonsernets aviser til utenlandske eiere, sier Trond Giske til NTB.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han viser til at det i starten ble hevdet at Orkla Media var på jakt etter samarbeidspartnere som kunne tilføre konsernet nye dimensjoner og sikre langsiktighet og publisistiske verdier. Men igjen ser vi at pengene avgjorde til slutt, sier kulturministeren.

Bekymret

På spørsmål om lovgivningen bør endres etter det som nå har skjedd, sier Giske at det ikke var lovens bestemmelser som avgjorde i denne saken.

– Den langvarige prosessen med Dagbladet var helt uproblematisk og selv ga jeg tidlig uttrykk for at det ville være mulig med en dialog om eierskap dersom en annen interessent, A-pressen, var aktuell, sier kulturministeren til NTB.

– Jeg er bekymret over salget og hadde i det lengste håpet at styret hadde valgt en norsk løsning. Det er skuffende at et konsern som Orkla velger slik. Mer enn noe annet norsk selskap har Orkla stått for langsiktighet og ikke kjappe gevinster, sier Trond Giske.

Willoch refser

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener salget innebærer å ofre samfunnsinteresser for pengenes skyld.

– Man burde latt være å gi utlendinger innflytelse over meningsdannelsen i Norge. Dette er en langt viktigere problemstilling enn om Orkla tjener noen kroner mer eller mindre, sier han til NTB.

Tapt tillit

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening mener Orkla har tapt tillit i pressemiljøene.

– Om det som er blitt sagt om Mecom virkelig stemmer, løper Orkla fra samfunnsansvaret, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS