VG er en av avisene som skal sees nærmere på i forskningsprosjektet. Foto: Skjermdump, VG

Fritt Ord gir Journalisten 150.000 til å forske på metoo-dekningen

Sammen med journalistikkstudiet på Oslomet skal Journalisten se nærmere på forskjellige deler av dekningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er veldig viktig for prosjektet, skriver journalistikkprofessor Kristin Skare Orgeret ved Oslomet universitet (tidligere HiOA) om tildelingen på 150.000 kroner fra Fritt Ord.

– Dette gjør oss i stand til grundig gjennomgang av mediedekningen av kampanjen. Det er særlig viktig siden dette er den største mediesakene i 2017, som også har fortsatt inn i 2018. Mediene har vært helt sentrale i prosessen. Vi kan kalle det revolusjon at uanstendighet knyttet til seksualitet ikke lenger er beskyttet, slik det var tidligere. 

Orgeret poengterer at det var mediene som drev metoo-kampanje fram, både de sosiale mediene og de tradisjonelle mediene. Planen er å gå inn dekningen for å gjøre en grundig analyse av den. Blant annet gjennom å se på de ulike fasene i den norske dekningen. Det vil bli sett nærmere på flere elementer, deriblant kjønnsperspektivet, kildekritkken og etikken. 

– Overordnet ønsker vi å finne ut av hvordan journalistene arbeidet med dekning. Her vil vi blant annet bruke dybdeintervjuet som metode for å få svar på hva de selv tenker om arbeidet, rettssikkerhet og presseetikk. 

Omfanget er stort og i det store og hele, sier Orgeret, er det gjort mye god journalistikk. Men med alle saker som vokser seg store på kort tid, er det viktig å se på helheten. Og på presset på enkeltpersoner og relasjonene mellom sosiale og tradisjonelle medier. 

– Det gir også mulighet til å reflektere over livet i norske mediehus, som jo også var involvert som objekter i dekningen. 

– Denne høsten og vinteren har stått i #metoos navn. Kampanjen har endret måten vi tenker på, og kanskje måten vi oppfører oss på i sosiale settinger. Kvinner har stått frem med historiene sine, og menn har måttet innfinne seg med sine, sier prosjektleder Marte Vike Arnesen. Hun er frilansjournalist og skal lede prosjektet for Journalisten. 

– Vår hypotese er at dekningen av saken doblet seg da mediene satte søkelys på seg selv. Nå som vi har fått støtte fra Fritt Ord har vi mulighet til å bruke den tiden det tar å komme seg igjennom artiklene som er skrevet om saken. Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, og er veldig spent på om hypotesen vår holder.

Resultatet av forskningen vil bli presentert gjennom fordypende journalistikk på vår nettside senere i år. 

Powered by Labrador CMS