– Nå har jeg hatt et lite intermesso i USA, og da er det godt å komme tilbake, sier TV 2-reporter Øystein Bogen over en telefonsamtale fra den ukrainske hovedstaden.

Krigen i Ukraina

Øystein Bogen tilbake i Ukraina: – At en utlending kommer hit og snakker språket er visst ikke så vanlig

TV 2-reporteren tror august blir en avgjørende måned for hva som skjer videre. 

Publisert

I sommer kom TV 2s USA-korrespondent Øystein Bogen hjem fra Washington for å returnere til ulike oppdrag i Øst-Europa. 

Over en telefonsamtale med Journalisten fredag ettermiddag bekrefter Bogen at han og fotografkollega Aage Aune er trygt framme i Kyiv etter at de kom over grensa fra Polen i går. Planen er foreløpig ikke så mye mer spesifikk enn at de skal dekke krigen, forteller han. 

– Når jeg kom hjem fra USA hadde jeg et sterkt ønske om å komme meg tilbake til Ukraina i august, fordi jeg tror dette blir en avgjørende måned for hva som skjer videre.

Hele verden venter på at motoffensiven skal komme i gang for alvor. Ting tar den tiden det tar, men ukrainerne begynner å få litt hastverk nå som høsten nærmer seg, forklarer reporteren. 

– Når oktober kommer begynner det å regne igjen, og da blir det ikke så fremkommelig ute i krigssonen. Jeg tror ukrainerne er nødt til å vise til noen resultater i løpet av denne måneden. 

Har lært seg språket 

Sist Bogen og Aune var sammen på oppdrag i Ukraina, var under krigens første måned i mars 2022. I etterkant har Bogen passet på å lære seg språket, fordi han forsto at han helt sikker kom til å vende tilbake. 

I januar i år fikk han kontakt med en ukrainsk språklærer i Washington. Gjennom 14 uker denne våren har han hatt privatundervisning, takket være stipend fra Stup. 

Gjennom sommeren har han drevet med intense egenstudier for å få språket til å sitte før returen til Ukraina. 

– Nå føler jeg at jeg er godt i stand til å kommunisere. De jeg har snakket til på ukrainsk blir veldig forbauset. En utlending som kommer hit og snakker språket deres er visst ikke så veldig vanlig, sier Bogen og legger til:

– Så får vi nå se om det holder vann når det gjelder mer avanserte formuleringer.

Vondt å forlate USA

TV 2 rullerer på teamene som dekker krigen gjennom tilstedeværelse i Ukraina. Etter planen skal Bogen og Aune bli værende i en måned – ut august. Fra hovedstaden går reisen videre til fronten i øst på søndag.

Bogen har fulgt nøye med på utviklingen i området helt siden russerne annekterte Krim i 2014, gjennom sin dekning av storpolitikk og konflikt i Russland og andre tidligere sovjetiske land. 

For den erfarne reporteren var det vondt å forlate et Ukraina i krig i mars 2022, men det var også vondt å reise fra USA før sommeren, forklarer han. 

– Man blir vel kanskje glad i det nyhetsbeitet man har, men alt har en ende. Det var trist å forlate USA på mange måter. Det har vært en fantastisk mulighet å få jobbe i Washington med de kildene og nyhetene som er der.

Powered by Labrador CMS