TV 2s utenriksreporter Bent Skjærstad og fotograf Aage Aune i Kherson før de blir evakuert fra område på grunn av artilleribeskyting.

Ukraina:

TV 2-teamet evakuert fra Kherson – måtte avbryte Journalisten-intervju

– Hadde ikke forventet noe slikt, sier erfaren TV 2-reporter om oversvømmelsessonen.

Publisert Sist oppdatert

TV 2-teamet Bent Skjærstad og Aage Aune er på plass i Kherson-regionen i Ukraina for å rapportere fra områdene som flommet over etter at Kakhovka-demningen ble sprengt.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen setter tusenvis av sivile i fare og forårsaker store miljøskader.

Både Skjærstad og Aune har lang erfaring med å rapportere fra både krigssoner, oversvømmelser, kriser og katastrofer, men når alt dette skjer samtidig blir situasjonen enda mer ekstrem, forteller Skjærstad.

– Det er helt absurd. Vi visste at det var både krigshandlinger og massive oversvømmelser, men jeg hadde ikke forventet noe slikt. Folk er ekstremt preget, sier Skjærstad til Journalisten.

Artilleribeskyting

Når Journalisten får tak i TV 2-reporterne, befinner de seg i Kherson by ved elven Dnepr, omtrent 20 mil nord fra den ødelagte demningen. 

Her kommer flere redningsaksjoner i båter med sivile som har blitt hentet fra de oversvømte områdene. Men krigen blir ikke satt på vent. 

– Akkurat nå pågår det artilleribeskyting og kraftige eksplosjoner i området. Det er ingen stans av krigen, sier Skjærstad. 

Journalistene fikk nylig beskjed om å forlate evakueringsområdet der sivile kommer i land, da russiske droner ble observert av militæret.

– Det er vanskelig å fatte at noen kan finne på å gjøre noe slikt.

Panikken sprer seg 

Det er rundt 40.000 mennesker som skal evakueres. 16.000 befinner seg på den ukrainsk-kontrollerte siden av demningen. På den russisk-okkuperte siden er det omtrent 25.000 mennesker som er rammet. 

Hva som skjer med sistnevnte, er vanskelig å vite, sier Skjærstad, som er usikker på om det i det hele tatt foregår redningsaksjoner der. 

Panikken har spredt seg i området, rapporterer TV 2-teamet. Katastrofen preger ikke bare byene ved demningen, men flere byer som ligger ved elven. Mange er redde for å miste vannforsyningen og prisen på flaskevann har økt betraktelig, og selges opp mot ti ganger vanlig pris.

Gatene er tomme i Kherson, beskriver journalistene. Byen har blitt angrepet jevnlig siden starten på krigen i februar i fjor.

– Mange vi møter fra de evakuerte områdene forteller at bombingen har foregått lenge, og mange reagerer ikke en gang når det kommer eksplosjoner.

– Topper seg 

Før demningen ble ødelagt, kunne folk i alle fall søke tilflukt i bomberom eller i kjellerne sine. Men vannet fra elven har gått opp flere meter i noen områder, og mange hus har vannet opp til taket.

– Redningsarbeidet som foregår er veldig vanskelig på grunn av artilleribeskytning. Mange av de sivile som kommer i land med båter er for preget for å snakke med oss. De lever midt i en krig, og nå topper det seg med at husene er under vann, sier Skjærstad.

Mange av de som evakueres, er eldre mennesker, sier fotograf Aune.

– Flere av de som bor i de pregede områdene langs fronten er de som ikke har klart å rømme fordi de kanskje er eldre, syke eller svake og ikke har mulighet til å flytte, fortsetter han.

Må forlate byen

Skjærstad og Aune befant seg allerede i Ukraina og var på vei østover i landet da meldingen kom om at demningen hadde blitt sprengt.

– Jeg tenkte med en gang at dette kom til å bli en veldig alvorlig hendelse, sier Aune.

Den eneste muligheten de hadde for å komme så nært som mulig katastrofeområdet, var den delen av byen Kherson som ikke er under vann. 

– Å komme til demningsområdet er umulig. Det er en aktiv krigssone og stengt av det ukrainske militæret, fortsetter han.

TV 2-teamet må brått avslutte intervjuet med Journalisten torsdag ettermiddag.

– Vi har nettopp fått beskjed av det ukrainske forsvaret at vi må forlate Kherson by umiddelbart, så dette blir dramatisk, sier Aune og legger på.

Powered by Labrador CMS