Geir Rognlien Elgvins bilder er blitt brukt av hans gamle lokalavis uten samtykke. Foto: May Elin Aunli

Husker du da Agderposten brukte bildet til Geir uten å spørre? For andre gang. Nå har de gjort det igjen

Men nå har de slettet alle bildene han har tatt fra arkivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått en del år siden sist vi omtalte Geir Rognlien Elgvins vannskuter-bilder. Kanskje husker dere dem ikke. Elgvin, som er fra Arendal men bor i Oslo, deltok i en fotokonkurranse i sin gamle lokalavis. Bildet ble lagret i arkivet, og uten hans samtykke benyttet igjen og igjen.

Dette fant han seg slettes ikke i. Ei ville han akseptere tilbudet på 500 kroner og engasjerte advokat. Den gang endte det i forlik.

Fotografiet Agderposten den gang benyttet seg av ble brukt til å illustrere en artikkel om at en vannskuter-kjører var blitt anmeldt. Mannen som da ble anmeldt, og senere dømt, heter Joakim Verdich. Det er egentlig han som eier bildet lokalavisen har kludret det til med denne gangen. Fotograf Elgvin tok bildet på oppdrag fra Verdich og dette ble lagret i arkivet til Agderposten.

Nå skulle man tro at Agderposten hadde lært ikke å legge Elgvins bilder i arkivet. Første gangen de brukte vannskuter-bildet var en del av forliksavtalen mellom partene at de skulle slette bildet den gang. Det gjorde de som kjent ikke, og gikk på en liten smell.

Dekket terror i Frankrike

I sommer befant Elgvin seg med familie i Nice da byen ble utsatt for terrorangrep på den franske nasjonaldagen. Elgvin skrev en lang oppdatering på Facebook for å berolige venner og familie. Denne statusen tok Agderposten tak i og gjorde journalistikk på. Og i jakten på bilder av mannen, søkte de på hans navn i avisens arkiv. Her fant de et bilde og brukte dette på trykk i sin artikkel.

Hadde de på desk sammenlignet personen i bildet de brukte med profilbildet til Elgvin, ville de trolig sett at noe skurret. Det var selvsagt ikke Elgvin som poserte i fotografiet de brukte. Det var Verdich.

– Foto av Geir Elgvin, ikke han, men meg. Jeg er blitt navngitt som ham. De sleivet litt der, sier Joakim Verdich til Journalisten.

Slik ser Joakim Verdich ut.
Foto: Geir Rognlien Elgvin

«I et intervju med Arendals-mannen Geir Elgvin, som var i Nice under terror-anslaget, brakte vi bilde av feil person. Den avbildede var ikke Elgvin, men Arendals-mannen Joakim Verdich. Det var Elgvin som hadde tatt dette bildet i forbindelse med en annen sak, og dermed klusset det seg dessverre i lørdagsavisen.» heter det i beklagelsen Agderposten hadde på trykk tre dager etter.

Han har sendt en henvendelse til Agderposten etter feil bruk av et fotografi han eier uten samtykke. I skrivende stund har han ennå ikke hørt fra avisen.

Har slettet alle bildene

Agderpostens sjefredaktør Øyvind Klausen sier til Journalisten at de begikk en glipp da feil bilde kom på trykk.

– Nå har vi slettet alle bildene, både det siste, og andre fra samme fotograf slik at vi ikke kommer i samme situasjon. Selv om vi tidligere har merket bildene blir de liggende der og brukt i hendelsesøyeblikket selv om vi ikke skal det. Nå ha vi fjernet den muligheten. Det er beklagelig at dette har skjedd.

Han forteller at de fra mediehuset vil ta kontakt med Verdich for å få startet en dialog.

– Dette skjer utrolig sjelden. Jeg tror det likevel ikke er behov for gjennomgang av hele arkivet nå. Når vi ser at det dukker opp bilder som er merket vil vi være ekstra påpasselig.

Hvordan Agderposten stiller seg til henvendelsen fra Verdich vil Klausen ta med ham, og ikke i Journalisten.

Powered by Labrador CMS