Kirurg Per Kristian Eide vant over TV 2 i Pressens faglige utvalg (PFU) i sommer. Nå går saken mot retten. Foto: Glenn Slydal Johansen
Kirurg Per Kristian Eide vant over TV 2 i Pressens faglige utvalg (PFU) i sommer. Nå går saken mot retten. Foto: Glenn Slydal Johansen

Kirurg Per Kristian Eide saksøker TV 2 og NTB

Advokat Per Danielsen representerer kirurgen som krever millionbeløp i oppreisning for ærekrenkelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kirurg Per Kristian Eide, som vant frem med den mye omtalte monsterklagen på TV 2 i Pressens faglige utvalg (PFU), tar TV 2 til retten. I en forliksklage til Oslo forliksråd krever han oppreisning på 3 millioner kroner fra TV 2s sjefredaktør Olav T. Sandnes og 100.000 kroner hver fra åtte andre TV 2-redaktører og reportere. Saker om ærekrenkelse skal forsøkes løst i forliksrådet før de eventuelt går til tingretten.

«TV 2 og TV2.no har forvrengt det som faktisk har skjedd,» skriver Eides advokat Per Danielsen i dokumentet som er sendt forliksrådet.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

– Kampanjejournalistikk

Det var i desember 2012 at TV 2 startet publisering av en sak om et forskningsprosjekt ved Oslo universitetssykehus som ifølge TV-kanalen var stanset fordi minst to pasienter hadde fått alvorlige hjerneskader etter at en kirurg hadde tatt vevsprøve fra hjernen.

Eide klaget inn publiseringen til Pressens faglige utvalg (PFU) der TV 2 ble felt for brudd på god presseskikk.

Per Danielsen skriver i prosess-skrivet at Eide «er blitt teppebombet med negativ omtale nærmest uten sidestykke i TV 2s historie. Han er blitt utsatt for det som gjerne kalles kampanjejournalistikk.»

Lister opp 29 påstander fra TV 2

I klagen listes det opp 29 punkter med påstander der Eide mener TV 2 beskylder ham for «sterkt klanderverdige handlinger som har skadet pasienter».

Tre av påstandene er at «pasientene hadde friske hjerner», at «pasientene ikke fikk informasjon om risiko» og at «det insinueres at pasient 1 sitt dødsfall har sammenheng med hans deltagelse i forskningsprosjektet».

«Det er på det rene at det (…) ikke er dekning for innholdet i de påklagede beskyldninger (…) hvilket fremgår av Helsetilsynets rapport datert 02.02.2015,» oppsummerer Danielsen.

Det listes også opp 23 punkter med «viktige opplysninger som TV 2 var kjent med», men som i stor grad ble utelatt fra reportasjene.

Eide klager også inn tre leserkommentarer på TV 2-artikler, blant annet at «Eide er Norges svar på dr. Mengele».

Klager holder sjefredaktør Olav T. Sandnes og tidligere sjefredaktør Alf Hildrum ansvarlig for utsagnene sammen med redaktørene Jan Ove Årsæther og Bård Espen Hansen.

«Aktsomhetsspørsmålet er helt sentralt i denne saken. Det påstås at de innklagede samlet sett har opptrådt til dels mot bedre vitende, til dels grovt uaktsomt og i allefall simpelt uaktsomt,» konkluderer forliksklagen.

– Står for Eides regning

Redaktør Niklas Lysvåg i TV 2 sier at de har fått tilsendt kopi av klagen fra advokaten, men avventer å bli kontaktet av forliksrådet.

– Vi mener at vi står oss meget godt i denne saken. Hva Eide hevder TV 2 skal ha insinuert får stå for Eides regning. At pasientene ikke fikk god nok informasjon var ett av lovbruddene Helsetilsynet konkluderte med i februar i fjor, sier Lysvåg til Journalisten.

Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

I tillegg til oppreisning krever Danielsen at TV 2 dekker Eides sakskostnader, inkludert 486.5000 kroner til advokatutgifter.

NTB også saksøkt

NTB skriver onsdag at også NTB er saksøkt av Per Kristian Eide, som krever 1,3 millioner kroner i oppreisning.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken på nåværende tidspunkt, sier sjefredaktør Pål Bjerketvedt i NTB til eget nyhetsbyrå.

Saken kommer trolig opp i forliksrådet før sommeren.

I forrige uke ble det kjent at Eide også har tatt ut søksmål mot egen arbeidsgiver for manglende oppfølging.

Per Kristian Eide har ikke ønsket å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS