Carl Erik Grimstad. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ikke ta i Grimstads klage

PFU sa nei til å behandle klage på betaljournalistikk i Se og Hør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

PFU forkastet tirsdag klagen på Se og Hør. Nå vil klagerne prøve å få godkjennelse fra Jonas Bergstrøm slik at PFU likevel kan behandle saken.

Ønsket avklaring om 3.11

Klagen var forfattet av Carl Erik Grimstad og Gunnar Bodahl-Johansen. De ønsket at utvalget skulle se nærmere på opplysningene om at Se og Hør skal ha betalt Tora Uppstrøm Berg 12.500 kroner for å stå fram med historien om sitt møte med Jonas Bergstrøm. Bergstrøm var på dette tidspunktet forlovet den svenske prinsessen Madeleine.

Klagerne ber PFU ta en prinsippdebatt om praktiseringen av Vær Varsom Plakatens paragraf 3.11:

«Pressen skal som hovedregel ikke betale kilder og intervjuobjekter for informasjon. Vis moderasjon ved honorering for nyhetstips. Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon.»

De to klagerne viste til at det sjelden dukker opp informasjon om størrelse på beløp i slike saker fordi partene som oftest ønsker å holde avtaler hemmelige og at det dermed ikke finnes noen naturlig klagepart.

Vil ikke behandle klagen

På tirsdagens PFU-møte vedtok utvalget å ikke behandle klagen før det gis tillatelse fra berørt part. Leder Odd Isungset forklarer hvorfor:

– Vi konkluderte med at denne klagen krever samtykke fra berørt part. Det var ikke noen lett beslutning siden vi skal behandle saker som omhandler betalingsjournalistikk, og det åpnes for at vi kan behandle saker som ikke er innklaget av de berørte parter, sier Isungset.

– Hva var det som gjorde at dere ikke tok denne spesifikke saken til behandling?

– Det var at vi mente at vi i denne saken ville måtte hente inn opplysninger fra de berørte partene, sier Isungset.

Kontakter Bergstrøm

Carl-Erik Grimstad sier han er skuffet over at klagen ikke blir behandlet.

– Vi vil forsøke å gå et skritt videre med dette. Så lenge PFU mener at det må innhentes samtykke fra de direkte berørte partene så vil vi forsøke å få det. Vi mener imidlertid at det er publikum som er den klageberettigede parten her. Hvis PFU mener at vi likevel må ha samtykke så vil vi gjøre et forsøk på å få det.

– Så nå blir det noen telefoner over kjølen?

– Vi trenger ikke noe annet enn en godkjennelse. Bergstrøm trenger ikke å være noen part i saksbehandlingen. Jeg kan ikke se at noe skulle stå i veien for at vi skulle få en slik godkjennelse. Det måtte være at personen det gjelder er så rammet av dette at han ønsker å legge det bak seg så fort som mulig, sier Grimstad.

Powered by Labrador CMS