Amedia avvikler trykkeri i Tromsø

Polaris i Harstad tar over trykkingen av blant annet Nordlys

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter flere måneders forhandlinger er det klart at Polaris Trykk i Harstad tar over deler av Amedias portefølje i Nord-Norge. 

Fra 1. januar neste år flytter iTromsø, Framtid i Nord og Nordlys trykkingen til Harstad. I tillegg til trykking skal de tre avisene også samarbeide om transport og distribusjon. Det vil medføre endel besparelser for de to konsernene. 

Det er etter det Journalisten kjenner til noen måneder siden Polaris Trykk åpnet døren for et mulig samarbeid gjennom å presentere et tilbud til Amedia om å ta over trykkingen av de tre avisene. I tilbudet ligger også å ta over trykkingen av Finnmark Dagblad, Finnmarksposten og Finnmarken i Hammerfest. Det innebærer at de tre avisene vil bli trykket i Altapostens trykkeri hvor rotasjonen brukes knapt noen timer hvert døgn. Journalisten har ikke fått avklart om dette også er en del av avtalen.

Trykkeriet i Harstad er det største av trykkeriene. Her har de også en del eksterne oppdrag utover konsernets egne aviser, i form av Aftenposten, VG, Dagbladet , Fremover og Dagens Næringsliv.

De to Polaris-trykkeriene har henholdsvis 32 og 2 ansatte. Samtlige ansatte i Tromsø-trykkeriet mister jobbene sine, skriver Nordlys i kveld

For de to avisene i Tromsø vil trolig flyttingen av trykkeri medføre store endringer da de begge har flyttet trykking til et tidligere tidspunkt enn tidligere for å kutte i kostnadene. 

- Avistrykk som industri har en lang historie i Tromsø, og har vært en av hjørnesteinene i arbeidet med å skape Nordlys sin posisjon. Her har mange dyktige arbeidere fremvist stor faglighet gjennom generasjoner. Dem er vi en stor takk skyldig. På den annen side er det positivt at vi på tvers av mediekonsern har funnet enn god nordnorsk løsning, som styrker utviklingsmulighetene til både Nordlys og andre nordnorske aviser, sier ansvarlig redaktør Anders Opdahl i Nordlys til egen avis. 

Trykkeristrukturen i Norge har gjennom de siste årene gjennomgått store endringer. Amedia har fra før av avviklet trykkeriet på Borgerskogen i Vestfold. Schibsted har på sin side avviklet ett av to trykkerier i Bergen, samt trykkeriet i Kristiansand. 

Trist, men ikke nødvendigvis negativt

Leder Christer Pedersen i NJ Polaris sier til Journalisten at det er trist at en mer enn 100 år historikk med trykkerier i Tromsø nå går inn i historien.

- Når det er sagt så er det jo en helt nødvendig utvikling når man ser hvordan mediebransjen har utviklet seg de siste 10-15 årene. Det er ikke lenger behov for så mange trykkerier som vi har per i dag, og bransjen er nødt til å tilpasse seg den digitale tidsalderen.

Han viser også til at samarbeidet mellom Amedia og Polaris i Nord-Norge er blitt tettere de siste. Han tror samarbeidet mellom de to konsernene kan bli enda tettere, og mener han ville vært naiv om han ikke svarte ja på et slikt spørsmål.

- Og jeg er overbevist om at vi vil se flere slike løsninger fremover. Amedia og Polaris overlapper hverandre flere steder ettersom konsernene ”følger” hverandre geografisk fra nord til sør.

Han mener det imidlertid ikke er udelt negativt at mediehusene samarbeider rundt teknikk og infrastruktur. Det er gjort før, blant annet i samsendinger på nett-TV og delt på meningsmålinger i forbindelse med siste valg

- Rent journalistisk tror jeg imidlertid at det ville være negativt for både meningsmangfold og journalistisk kvalitet. Byer som i dag har to eller flere medier har et mer oppegående mediemiljø - som kommer alle til gode i form av mer interessante aviser og bedre journalistikk. Men ikke minst ville en sammenslåing være negativt for de ansatte journalistene. Det ville neppe være behov for to sett journalister. Jeg tror også at konsernkulturene er for ulike til at det er ønskelig slik situasjonen er i dag.

Powered by Labrador CMS