Kirurgsaken for Høyesterett

Avgjør om Avisas Nordland hadde dekning for kirurgdekning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

[factbox:1-right]

Tirsdag møter AN kirurgen Rastislav Kunda i landets øverste domstol. Spørsmålet som skal behandles er om avisa ærekrenket legen da den skrev om den såkalte kirurgiskandalen i 2010. 

Salten tingrett har tidligere konkludert med at Avisa Nordland krenket kirurgen. Men Hålogaland lagmannsrett kom senere til at avisa skulle frifinnes.

Det er Legeforeningen som tidligere har ført saken for den slovakiske legen, men for Høyesterett er det advokat Carl Bore som skal prosedere saken. Han mener kirurgsaken er viktigere enn Schjenken-saken, som han vant fram med i Høyesterett i vår. 

– Saken dreier seg om forholdet til EMK (den europeiske menneskerettskonvensjonen, journ.anm.) og forholdet mellom personvernet og ytringsfriheten. Det sentrale i saken er avisas forsvarlighet. Jeg vil anfore at det journalistiske arbeidet var uforsvarlig, sier Bore. 

For Avisa Nordland er det advokat Halvor Manshaus som fører saken. Han går for full frifinnelse for klienten.

– Jeg vil anføre at avisen har dekning for utsagnene den kom med, og at de er sanne. Høyesterett skal ta stilling til om uttalelsene var ærekrenkende og om de er rettsstridige, sier Manshaus.

Høyesterett har satt av fire dager til saken.

Powered by Labrador CMS