Avisa Nordland anket inn til Høyesterett

Kirurgsaken anket

Avisa Nordland ble frikjent i lagmansretten. Nå anker kirurgen til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kirurg Rastislav Kunda gikk til sak mot AN etter at avisa i 2009 at skrev at han opererte en kvinne for kreft uten at hun hadde sykdommen. Han mente dette var ærekrenkende

Avisa Nordland (AN) tapte saken mot Kunda i tingretten, men vant i desember i Hålogaland lagmansrett. Der ble det fastslått at avisen ikke krenket kirurgen. Kirurgen anker nå til Høyesterett.

Støttet av legeforeningen

Legeforeningen sier til Dagens Medisin at de mener dommen er feil, og støtter anken.

– Dette har han bestemt seg for etter en grundig vurdering og Legeforeningen støtter denne beslutningen, sier juridisk direktør  Anne Kjersti Befring.

Befring mener også at avisoppslagene skapte samlet sett et uriktig bilde av Kunda og av at han uten medisinsk begrunnelse hadde påført pasienter skade. 

Fornøyd etter lagmannsdommen

Ansvarlig redaktør Jan Eirik Hanssen i Avisa Nordland sa til Journalisten etter dommen i lagmannsretten at han var glad og  lettet både på vegne av AN og norske medier.

– Dommen endrer ikke prinsipper – men understreker viktigheten av pressens nødvendige arbeidsrom - også i utfordrende helsesakesaker som denne. Jeg er godt fornøyd med etikken i denne saken er frikjent på alle punkter av PFU – og at lagmannsretten nå har slått fast at vi er godt innenfor jussens rammer, sa Hanssen.

Anken ble levert onsdag ettermiddag. Om Høyesterett vil behandle anken avgjøres i løpet av et par uker.

Powered by Labrador CMS