Sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad mener kritiske røster overvurderer redaktørers innflytelse.

Rana Blad

Redaktør eier aksjer i fabrikksatsing – omtalte selskapet på kommentarplass

Rana Blad-redaktøren kritiseres åpent av Amedia-kolleger.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad eier en liten aksjepost i selskapet Freyr Battery, som står bak ambisiøse planer om gigafabrikk i nettopp Rana-området, omtalte Journalisten i forrige uke.

Det var Helgelands Blad som først omtalte redaktørens eierposter i Freyr og det utskilte selskapet Sjonfjellet Vindpark Holding.

Ulriksen påpekte selv at aksjepostene er mikroskopiske; Freyr-aksjene ble kjøpt for 5000 kroner og har sunket i verdi, mens Sjonfjellet Vindpark-aksjene har en verdi på 0 kroner i dag, ifølge Ulriksen.

Hun uttalte at hun ikke kunne se hvordan eierskapet kunne være problematisk for henne som redaktør eller for redaksjonen, men fortalte Journalisten at det kunne bli aktuelt å opplyse om bindingen i Rana Blads artikler om Freyr.

– Også i framtida kan våre lesere være trygge på at det som omhandler disse selskapene redaksjonelt behandles og vurderes på akkurat samme måte som andre selskap, skrev Ulriksen til Journalisten i en sms.

Omtaler i egen kommentar

Rana Blad har omtalt Freyr i mer enn 200 redaksjonelle artikler.

Nylig trakk Ulriksen selv fram Freyr i en egenforfattet kommentar under fanen «Ukeslutt»:

Der anbefaler hun Støre-regjeringen å ta økonomiske grep for å unngå at den norske Freyr-satsingen settes i fare.

«Med mindre Ap og Støre kommer med et tilfredsstillende svar på USAs Inflation Reduction Act (IRA), og dermed setter den store Freyr-etableringa her i spill, kan han spare seg å stoppe i Rana på valgkampturneen. Da vil en roseopptreden i gågata garantert få ranværingene til å se rødt», skriver Ulriksen i ingressen til en kommentar som i store trekk handler om oppslutningen rundt Arbeiderpartiet, nasjonalt versus lokalt i Rana.

Kommentaren er ikke merket med opplysning om redaktørens aksjeeierskap.

– Går for langt

Dette stiller andre nordnorske medieprofiler seg nå kritiske til:

«Det er jo lov å eie aksjer om du er ansatt i Amedia. Men når man skriver en ukeslutt om at landets statsminister må agere til fordel for selskapet man har kjøpt aksjer i, går man for langt. At det ikke opplyses om denne bindingen gjør saken verre», skriver iFinnmark-journalist og tidligere Ságat-nyhetsredaktør Lars Birger Persen i et Facebook-kommentarfelt.

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys stemmer i:

«Dette er drøyt. Freyr - selskapet redaktøren har aksjer i - forlanger nå milliarder i cash fra norske skattebetalere for å etablere fabrikk i Rana og ikke flytte businessen til USA. Og selskapet får drahjelp fra aksjonæren, i lederspalten i lokalavisen. Det er nesten så man må klype seg i armen.»

Både iFinnmark og Nordlys er i likhet med Rana Blad eid av Amedia-konsernet.

– Handler ikke om Freyr

Journalisten har spurt Ulriksen om kommentar til kritikken fra Persen og Fjellheim.

Hun svarer i en e-post:

– Kommentaren min handler ikke om Freyr, noe som er åpenbart for alle som faktisk tar seg tid til å lese den. Kommentaren er en analyse av den politiske situasjonen i Rana kommune, en situasjon som faktisk er ganske spesiell, skriver Ulriksen.

– Her har Arbeiderpartiet, som ellers faller som en stein på meningsmålingene, en solid posisjon. Anbefalinga mi til Ap og Støre er å ta grep for å sikre en sak som har enorm betydning for lokalsamfunnet her. Og som hvis Ap ikke leverer på, kan koste dem ordføreren i Nord-Norges tredje største by. Hovedbudskapet mitt er at det vil være oppsiktsvekkende om partiet med viten og vilje klarer å skusle bort en ordfører i en bykommune hvor de et halvt år før valget har ei oppslutning på 32 prosent, skriver Ulriksen.

Hun understreker dimensjonen på eierskapet sitt; 250 av 211,5 millioner Freyr-aksjer.

– Når Fjellheim anser dette som at «selskapet får drahjelp av aksjonæren», så overvurderer nok han den innflytelsen en redaktør - det måtte være seg enten i Rana Blad eller Nordlys - har til å utøve press på milliardkonsern og regjeringen, skriver Ulriksen.

– Må begynne med voksenopplæring

Facebook-kommentarene til Persen og Fjellheim kommer under et innlegg fra frilansjournalist og mediekritiker Anki Gerhardsen om forrige ukes Journalisten-sak:

«Nok et eksempel på at pressefolk tar for lett på Vær Varsom-plakatens klare beskjed: 'Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet'», skriver Gerhardsen, og legger til:

«Og nok en gang skjønner ikke den som har tråkket utenfor hvor problematisk dette er. Pressens egne organisasjoner må begynne med voksenopplæring for å berge tilliten.»

Powered by Labrador CMS