Dagens Næringsliv ble frifunnet i PFU, men fikk pekefinger fra utvalget etter å ha sitert falsk Twitter-konto

– Slurvete fra DNs side, mener Anne Weider Aasen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Dagens Næringsliv siterte fra en falsk Twitter-konto som utga seg for å være leder for Alliansen-partiet, Hans Lysglimt Johansen. Her ble det blant annet formidlet ønske om at Alliansen ønsket å gjeninnføre jødeparagrafen i Norge.

Her kan du lese Hans Lysglimt Johansens klage mot Dagens Næringsliv.

Kontoen viste seg å være en parodikonto, men som DN skriver i sitt tilsvar var den til forveksling lik Johansens egen konto.

Avisen har i tillegg fjernet innhold fra Twitter-kontoen. I tillegg til å trykke beklagelse om feilen. Det ble også publisert leserinnlegg fra Johansen i kjølvannet av publiseringen.

Det legges i innstillingen fra sekretariatet vekt på at den falske kontoen er lik Johansens egen konto og dermed lett å misforstå. I innstillingen mener sekretariatet at DN ikke har brutt god presseskikk.

Anne Weider Aasen mente under behandlingen av klagen at det er prisverdig at DN tok tak og rettet, og tror redaksjonsledelsen på at det ikke var hensikt å publisere noe som var falskt.

– Man må forsikre seg om at uttalelsen også har rot i virkeligheten. Det har det ikke her. Holder ikke mål med å sammenligne med det han tidligere har tidligere sagt, ikke formildende. Det må stilles krav om at det som sies faktisk er sant. Det er kjent at det er mange falske og parodi-kontoer på Twitter. Burde kunne verifiseres og ganske slurvete fra DNs side. Heller ikke gjort forsøk på å konfrontere ham med det som ble sagt, og det kunne ryddet opp.

Aasen fikk støtte fra journalist Gunnar Kagge. Han mente at med så kontroversielle ville det vært naturlig å konfrontere Johansen for å finne ut av hva han faktisk mener.

– Når du først har mannen i tale flere ganger er det på sin plass å be om en utdypningen av hva han mener. De kunne jo bare plukket fra den ekte kontoen hans for å belyse hva han står for. Det er problematisk at de ikke har brukt et par minutter på dette.

Nina Fjeldheim poengterte at mediene skal være forsiktig med å legge alt man synes er litt ekstremt i samme hatten. Det mener hun er lett å gjøre med dem som ligger ytterst til høyre.

– Derfor bør redaksjonene være forsiktige og passe på at det som gjengis er korrekt. Det er ganske viktig at vi ikke imøtegår DNs tilsvar om at det var to konti som var like.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen oppfattet at det var tydelige signaler i utvalget om at uttalelsen må ta opp i seg at det redaktørstyrte medier gjengir fra sosiale medier må kontrolleres.

– Redaksjonen har et ekstra ansvar med å sikre seg at det er riktig.

Stein Bjøntegård var på kanten av kritikk, men understreket at han ikke hadde tenkt å ta dissens.

Erik Schjenken oppleve uttalelsen som god siden DN har handlet i god tro og trodde kontoen ekte, og siden har lagt seg flate.

Konklusjonen endte med ikke brudd på god presseskikk, men med påpekninger om arbeidsmetodene til DN.

Powered by Labrador CMS