Redaktørforeningens Reidun Kjelling Nybø (t.v.) og presseforbundets Kjersti Løken Stavrum har hatt sin fulle hyre med å slette polske protestmail de siste dagene. Foto: Ingrid Nergården Jortveit, NP

Tusenvis av sinte polakker sender protestmail til PFU

Innboksene i Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening oversvømmes av eposter med trusler om boikott av alle norske produkter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dla polskich czytelników (for polske lesere): PFU nie usankcjonowała terminu „polski obóz koncentracyjny”, ale zaakceptowała przeprosiny gazety „Avisa Sør-Trøndelag”. Poniżej oświadczenie rady

Polacy: Co jest podłożem polsko-norweskiego sporu o Auschwitz

(Saken ble oppdatert tirsdag 1. desember med kommentar fra John Olav Egeland, samt torsdag 3. desember med lenke til Norsk Presseforbunds oversettelse av PFU-vedtaket)

Pressens Faglige Utvalg har klart å hisse på seg “halve Polen”, som følge av et vedtak på møtet 24. november.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG

• Behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål (trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner).

• Består av sju medlemmer: fire fra pressen og tre fra allmennheten.

• Faste medlemmer av PFU i perioden 1. juli 2014 til 1. juli 2016:

Alf Bjarne Johnsen (VG), leder
Alexandra Beverfjord (NRK), nestleder
Øyvind Brigg (TV 2)
Henrik Syse (Institutt for fredsforskning)
Eva Sannum (Geelmuyden Kiese)
Amal Aden (forfatter og foredragsholder)
Tone Angell Jensen (Fremover)

– Jeg registrerer at i vår tid vandrer journalistikken mellom landene. Oppfattelsen av en feil er åpenbart ulik, sier generalsekretærer Kjersti Løken Stavrum i NP. Både hun, generalsekretær Arne Jensen i NR og hans assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø har hatt en stri tørn med å slette tusenvis av eposter fra Polen de siste to dagene.

Standard tekst

Mailene inneholder en standardisert protest mot vedtaket i PFU nylig, der avisa Sør-Trøndelag ble frikjent for å brudd presseetikken etter å ha omtalt Auschwitz som «polsk konsentrasjonsleir» i en filmanmeldelse.

– Epostene strømmer inn hele tiden. Jeg har slettet over 10.000. Mens vi prater nå kommer det inn flere nye hvert sekund. Vi er forsvarløs mot slike aksjoner. Det startet søndag og har bare økt på. Det er tydelig at avgjørelsen i PFU har falt hele Polen tungt for hjertet. Det er åpenbart uforklarlig for polakkene og vi har ikke klart å nå fram til dem. Derfor er det greit å få mer oppmerksomhet rundt feilen Sør-Trøndelag gjorde. Jeg forstår at en slik aksjon ikke er ondsinnet ment, sier Løken Stavrum.

Kjelling Nybø forteller at hun slettet 10.800 polske eposter tidligere tirsdag. Halvannen time seinere var det kommet 890 nye, og strømmen bare fortsatte. Samtidig forbereder NR styremøte tirsdag ettermiddag.

Til nå har Arne og jeg
begge mottatt nærmere
12.000 e-poster

– Vi registrerer at det pågår en aksjon overfor PFU og at de tydeligvis også har skaffet seg tilgang til e-postadressene til NR-sekretariatet. Til nå har Arne og jeg begge mottatt nærmere 12.000 e-poster siden mandag ettermiddag. Men vi har ordnet opp i dette slik at det ikke representerer noe stort problem for oss nå.

Interessert i mediedebatt? Følg journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Truer med boikott

Les innholdet i de polske protestmailene her (Word-dokument)

I den engelskspråklige, likelydende protestteksten i de polske epostene heter det blant annet:

It is an outrageous and scandalous decision. The PFU’s decision has been adopted due to either Commission’s ignorance or malevolence. It can compromise the traditional Polish-Norwegian friendship and good relations”.

Avslutningsvis trues det med boikott av alle norske produkter, hvis ikke PFU omgjør sin beslutning.

Det var journalist og redaktør Henryk E. Malinowski i det norskbaserte, polskspråklige nettstedet Scanpress.net som hadde klaget inn Avisa Sør-Trøndelag for språkbruken. Han mener betegnelsen krenker Polen og polakker.

Les mer om sakens bakgrunn her.

Stiller seg uforstående

I uttalelsen fra PFU begrunnes frikjennelsen med at avisen har beklaget språkbruken, og at utvalget tror på avisens forklaring om at hensikten med språkbruken var å formidle at konsentrasjonsleiren lå i Polen.

PFU vurderer presseetikk,
ikke krigshistorie

Lederen av PFU, VG-journalist Alf Bjarne Johnsen, har ikke mottatt polske eposter personlig og vet ikke hvem som står bak aksjonen.

– Jeg stiller meg uforstående til en slik kampanje. PFU vurderer presseetikk, ikke krigshistorie. Utvalget står veldig støtt i denne saken. Jeg lurer på om det ligger noe annet bak, at noen utnytter dette i en eller annen hensikt.

Johnsen ble intervjuet av polsk tv om PFU-vedtaket fredag.

– Jeg fikk en henvendelse fra polsk tv, fra en norsktalende reporter. Jeg forklarte saken, at Sør-Trøndelag kom i skade for å gjøre en beklagelig kortslutning da de anmeldte en film. Det vi fikk vite underveis i saksbehandlingen var at Sør-Trøndelag hadde publisert en tydelig beklagelse. Redaktøren opplyste at han ikke hadde lest gjennom filmanmeldelsen, ellers ville uttryket blitt skrevet om til “tysk konsentrasjonsleir”. Vær Varsom-plakaten krever at man skal beklage ved første anledning. Det gjorde Sør-Trøndelag tydelig.

– Vil blåse over

Johnsen understreker at PFU må vurdere hvor grov en krenkelse er, i forhold til skadevirkningen. PFU konkluderte med at det pressetiske bruddet ble oppveiet av beklagelsen.

– Det er vanskelig å se for seg hva mer man kan gjøre. Jeg er sikker på at også en og annen polsk journalist kommer i skade for å gjøre feil. Dette kommer til å blåse over. Jeg har ikke lest hele innholdet i epostene, men opplever ikke aksjonen som direkte truende.

Tidligere mangeårig medlem av PFU, Dagbladets John Olav Egeland, sier seg uenig med Johnsen i denne saken. På sin Facebook-side skriver Egeland blant annet:

“Selvsagt er også krigshistorien et tema for presseetikken. Og det er grenser for hvilke feil PFU bør vifte til side under en henvisning til at de er beklaget. Vil utvalget mene det er en akseptabel feil å omtale Vidkun Quisling. som leder av den norske Hjemmefronten? Er det ok å si at krigsseilerne seilte for nazistene?”

UD informert

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet sier til Journalisten.no at den samme eposten er sendt til UD og til den norske ambassaden i Warszawa.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. Foto: Kathrine Geard

– Men det er ikke snakk om slike mengder som presseorganisasjonene opplever, sier Andersen, som ikke har kjennskap til hvem som har organisert protestaksjonen.

Powered by Labrador CMS