Mandagens siste debatt i Dagsnytt 18 ble litt mer amper enn redaksjonen hadde sett for seg. Foto: Skjermdump, NRK.no
Mandagens siste debatt i Dagsnytt 18 ble litt mer amper enn redaksjonen hadde sett for seg. Foto: Skjermdump, NRK.no

– Ingen skal få snakke helt alene uten å møte motstand. Det gjorde de ikke denne gangen heller

Programredaktør Kyrre Nakkim avviser at NRK hvitvasker meningene til Helge Lurås og Hans Rustad, slik Eivind Trædal påstod i mandagens Dagsnytt atten. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det ble heftige diskusjoner og amper stemning i Dagnytt atten-studioet da NRK inviterte til debatt om innvandring mandag kveld. Redaksjonen ønsket å ta tak i innvandringsdebatten, som de mente ligger bak debatten om Sylvi Listhaug som har pågått den siste tiden.

Til debatten inviterte NRK noen av stemmene som er mest uenig i dette spørsmålet; redaktør for Resett, Helge Lurås, redaktør for Document, Hans Rustad, MDG-politiker Eivind Trædal og leder av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen.

– Jeg vet ikke helt hvor lurt dette var, sa programleder Fredrik Solvang, før han takket av de fire debattantene ved sendingas slutt.

Sterke følelser

Programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim. Arkivfoto.
Programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim. Arkivfoto. 

– Tanken bak var å forklare hvorfor disse sterke følelsene rundt Listhaug har oppstått, sier programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, til Journalisten.

– Vi ønsket å diskutere hvor polene står – hvem «står i blomsterhavet» og hvem er sterkest imot disse, sier han.

Nakkim sikter her til mengden av blomster Listhaug fikk etter at hun måtte unnskylde Facebook-innlegget forrige uke.

Han var ikke tilstede i redaksjonen mandag, men støtter avgjørelsen om å invitere de fire debattantene. Likevel mener han også at det ble for mange sterke følelser til at det ble en god debatt. De fire snakket høyt i munnen på hverandre, og beskyldte hverandre for det ene og det andre.

– Jeg brøler gjerne når det kommer til å ta et oppgjør med det hatet som begge dere står for. Det har gått for langt, sa Trædal til Lurås og Rustad under debatten, etter at Lurås beskyldte ham for å brøle.

Dagen derpå har Trædal innrømmet at debatten ble ekstremt useriøs.

«Jeg lot meg hisse opp, jeg var ufin, jeg avbrøyt og mista besinnelsen. Men jeg står for det», skriver han i et Facebook-innlegg.

Ingen «hvitvasking»

Trædal kritiserte også NRK for å renvaske meningene til Lurås og Rustad, og programleder Solvang for å ikke stille nok kritiske spørsmål.

– Noe av det som har skapt situasjonen er det NRK gjør i kveld. Man vet at Lurås og Rustad velter seg i ekstrem retorikk. Likevel renvasker dere dem, tar dem med inn i studio og later som at de er helt normale deltakere i samfunnsdebatten. Det viser litt av NRKs naivitet, sa Trædal.

– Hvorfor stiller du i debatten, om du syns det er helt forkastelig det vi gjør? spurte Solvang, og tilbød Trædal å gå om han ville det.

Nakkim er helt uenig i Trædals kritikk, og påpeker at hverken Rustad eller Lurås får mye plass i NRKs sendeflate.

– Vi hvitvasker ikke disse meningene. NRK skal ha med et bredt spekter inn i en debatt, så lenge de ikke bryter norsk lov. Alle skal føle at deres stemme blir hørt i NRK. Det er svært viktig, sier Nakkim, og mener NRK løfter debatten ut av debattforaene.

– Ingen skal få snakke helt alene uten å møte motstand. Det gjorde de ikke denne gangen heller.

Powered by Labrador CMS