Anders Behring Breivik mener soningsforholdene i Ringerike fengsel bryter med menneskerettighetene, og har derfor saksøkt staten ved Justisdepartementet.

Retten sier nei: Får ikke sende Breiviks forklaring

Frykter at saksøker vil bruke rettssaken om soningsforholdene til å spre sitt politiske budskap. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag starter rettssaken Anders Behring Breivik har anlagt mot den norske stat, men retten vil ikke tillate at mediene kringkaster hans forklaring, skriver NTB.

Oslo tingrett sier ja til direktestrømming av innledningsforedragene og prosedyrene til Breiviks advokat og fra regjeringsadvokaten, men så er det slutt.

– Reell fare

– Dersom kringkasting av partsforklaringen tillates, vil det etter rettens vurdering kunne virke forstyrrende for forhandlingene. Det vil være en reell fare for at Breiviks forklaring påvirkes slik at fokus dreies bort fra det saken gjelder, og over på hans ideologiske budskap, skriver tingretten i et brev til NTB.

Retten påpeker også at den forventer at det under de delene som mediene får lov til å filme, vil bli lagt inn forsinkelse slik at innholdet kan vurderes presseetisk før det kringkastes, skriver NTB videre.

Rettssaken handler denne gang om Breiviks soningsforhold. Selve rettssaken vil gjennomføres i gymsalen til Ringerike fengsel.

Overførte det meste

Da Telemark tingrett i januar 2022 behandlet Breiviks søknad om prøveløslatelse, fikk NTB tillatelse til å filmen 22. juli-terroristens forklaring. 

VG varslet på forhånd at de ikke vil overføre forklaringen direkte, men kun bruke klipp fra forklaringen i sin dekning av saken. TV 2 planla å overføre deler av Breiviks forklaring dirkete, men skrudde raskt av sendingen. Dagbladet valgte imidlertid å overføre det aller mestes av forklaringen direkte

Både NRK og Aftenposten varslet i 2022 at de ikke ville overføre forlaringen direkte.



Powered by Labrador CMS