Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Rickard Aune (til venstre) møtte pressen onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Streiken er over - NRK-journalistene får 18.100 kroner

Løsning i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det meldte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKJs leder Richard Aune i et felles pressemøte i TV-resepsjonen på Marienlyst klokken 20.30 i kveld.

Kravene til Norsk Journalistlag (NJ) i NRK har vært å få et lønnsoppgjør gjør at journalistene tetter lønnsgapet til de største mediehusene i Norge, bedre betingelser for tilkallingsvikarer og et krav om at arbeidsgiver har ansvar for å sikre de ansattes kompetanse.

Journalistene får nå et tillegg på 18.100 kroner. Det er en lønnsøkning på 3,09 prosent om vi beregner ut fra snittlønnen i NRK på 585.544 kroner i fjor. Men kronetillegget gjelder for sju måneder i år, og det er også andre endringer i oppgjøret. Den endelige lønnsøkningen for NRK-journalistene i år blir først kjent i april neste år.

Kravet til journalistene ved streikestart var 18.500 mens NRKs tilbud var på 15.200 kroner.

– Det er et oppgjør innenfor en ramme på 2,8 prosent, men innrettingen er litt annerledes, svarte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på spørsmål om at oppgjøret gir NRK-journalistene et lønnsløft på over 2,8 prosent.

NJ er enig med NRK om at rammen er på 2,8 prosent.

NRKJ fikk også gjennomslag for kravet om kompetanse og tilkallingsvikarer.

– Dette er en god dag, sa kringkastingssjefen under pressemøtet.

Han fikk spørsmål om streiken kunne vært unngått.

– Vi unngikk den ikke, og da var det et faktum at det ble en lovlig konflikt i et hovedoppgjør. Så har vi brukt disse dagene på å ivareta NRK og de ansattes hensyn. Men vi skulle selvsagt gjerne unngått streiken.

– Vi skulle gjerne unngått streiken. Nå skal vi fokusere på at vi kom til enighet. Det klarte vi ikke uten en streik i år, og det kan vi lære av til neste år, sa NRKJ-leder Richard Aune.

Han er fornøyd med resultatet.

– Det håper jeg medlemmene er også. Vi har fått gjennomslag for de tre hovedkravene våre.

Drøyt 1.700 NRK-journalister har vært i streik siden tirsdag klokken 13.01 i forrige uke.

Fagforeningen NTL som kom til enighet med arbeidsgiveren hos Riksmekleren fikk et oppgjør på 2,85 prosent.

Powered by Labrador CMS