Kjetil Jansrud fronter blant annet Rikstotos travspill V75 Millionsjansen. I helga gjestet han NRKs travsending, uten at bindingene ble presentert.
Kjetil Jansrud fronter blant annet Rikstotos travspill V75 Millionsjansen. I helga gjestet han NRKs travsending, uten at bindingene ble presentert.

Rikstoto betalte for NRK-sending

Flere gjester med kommersielle avtaler under NRK-sending.

Publisert Sist oppdatert

Søndag sendte NRK1 direkte fra travløpet Oslo Grand Prix. Sendingen ble produsert av selskapet Maverix på oppdrag for Norsk Rikstoto, og i løpet av den snaue timen fra Bjerke var både tidligere toppalpinist Kjetil Jansrud og prinsesse Märtha Louise gjester i studio. 

Både Jansrud og Märtha Louise har kommersielle bindinger til Norsk Rikstoto, som også står bak sendingen. Det ble ikke seerne informert om av NRK. 

Lyrisk om hestesport

– Vi kjenner ham best som alpinist, men nå har Kjetil Jansrud funnet seg en ny lidenskap, og det er hest, sier programleder Anne Rimmen når hun introduserer den tidligere alpinisten i sendingen.

Det Rimmen imidlertid ikke forteller, er at Jansruds nye lidenskap korrelerer ganske godt med hans nye, betalte samarbeid med Norsk Rikstoto, stiftelsen som er den eneste aktøren som får tilby spill på hest i Norge. 

Sendingen går over i et innslag der Jansrud sees mens han børster en hest. Jansruds egen stemme høres over saktegående bilder av hester og mennesker på travbanen:

– Travbanen, et sted innhyllet i mystikk, sier Jansruds stemme.

Med patos og innlevelse snakker alpinisten om muskler, om lyden av hestehover som musikk, og om kjærligheten mellom dyr og mennesker som sammen jager mot mål.

Deretter kommer han  inn i studio og blir spurt om sitt forhold til hest. Han har aldri vært nær trav, men etter samarbeidet med Rikstoto har han kommet nærmere idretten, og har blitt utrolig engasjert, sier han. 

Jansrud selv er altså den eneste som nevner Rikstoto-koblingen sin.

Kjendisløp

Etter dekning av selve løpet, vises et kjendisløp i opptak fra tidligere på dagen. Der får Wanda og Vita Mashadi, Petter Pilgaard, Anne Rimmen, Grunde Myhrer, Vendela Kirsebom, Tinashe Williamson og Märtha Louise prøve seg som travkusker.

Ifølge leder av mediesenteret i Norsk Rikstoto, Espen Stensrud, er kjendisløpet en årlig tradisjon som gir masse oppmerksomhet og presse. 

–  Og overskuddet fra løpet går tilbake til hestesporten, forteller han. 

Det er blant annet selskapet Hest 360 og Det norske travselskap (DNT) som står for gjennomføringen av løpet. Hest 360, der Märtha Louise står oppført som styreleder, inngikk i 2019 en femårsavtale med nettopp Rikstoto om å markedsføre hestesport. Det er Hest 360 som inviterer kjendiser til løpet.

Etter kjendisløpet, der vinneren ble Wanda Mashadi, kommer Märtha Louise inn i studio og snakker om interessen for hest. NRK informerer ikke om bindingen mellom Hest 360 og Rikstoto. 

– Forkjærlighet for dyret

Programmet avsluttes med at Anne Rimmen spør Kjetil Jansrud om han kan tenke seg å introdusere hestesport for barna sine.

– Ja, det kan jeg tenke meg, sier han.

Han kan også si at selv om mange har et inntrykk av at hest er en dyr aktivitet, ja så tror han det er litt feil også.

– Mye av trav er breddeidrett, det er forkjærlighet for dyret, og det å få se rekrutteringen er vakkert, sier han.

Märtha Louise forteller at det koster omtrent like mye å begynne med hest som med andre idretter.

– Jeg er veldig opptatt av at hest, og det å være i nærheten av dyr, har mye å si for mental helse. Jeg kjenner ingen som ikke er blitt hjulpet av hestene i løpet av livet, sier hun.

 – Må følge Vær varsom-plakaten

Journalisten har vært i kontakt med sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, som refererer videre til Frida Rosendal i Sporten. 

Hun skriver i en e-post at NRK relativt ofte sender produksjoner som er håndtert av eksterne leverandører, som i dette tilfellet produksjonsselskapet Maverix.

– Alle våre eksterne leverandører må følge Vær-varsom plakaten, samt levere et produkt som speiler NRKs verdier og reglement, skriver Rosendal. 

Vær varsom-plakatens punkt 2.3 lyder «Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet».

– Burde NRK ha informert om at Kjetil Jansrud er betalt for å være ambassadør for spillselskapet Norsk Rikstoto?

– På hvilket grunnlag Kjetil Jansrud var der, og nøyaktig hva som ble sagt må du ta med Maverix. Så vidt meg bekjent var han der som en gjest, ikke som ambassadør.

 NRK har i mange år sendt eksterne produksjoner fra Oslo Grand Prix, fortsetter hun:

– Men det er første gang vi samarbeider med Maverix. Dette vil vi selvsagt evaluere både internt og med Maverix.

Når Journalisten kontakter Maverix med spørsmål om sendingen, henviser de til det de omtaler som sin oppdragsgiver; Norsk Rikstoto. 

Powered by Labrador CMS