PFU 29.03.2023 Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
Onsdag ble klagen mot Trav og Galopp-Nytt behandlet i Pressens Faglige Utvalg.

Trav og Galopp-Nytt gikk fri i PFU - men flere i utvalget ønsket å felle

– Det er veldig rart at man oppfatter noe som så sensasjonelt, venter i tre måneder og ikke kontrollerer opplysningene.

Publisert Sist oppdatert

Hestesport-avisen Trav og Galopp-Nytt (TGN) gikk onsdag fri i Pressens Faglige Utvalg. Klageren er Norsk Rikstoto som mener deres juridiske direktør, Lene Sakariassen, er blitt feilsitert i avisen. 

TGN ble klaget inn for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 3.7, om å gjengi sitater korrekt, og punkt 4.1, om saklighet og omtanke. 

Udugelig, ung og uerfaren

I kommentaren  «Hva er det vi har sagt – gang på gang?!» skrevet av fagredaktør Truls Pedersen, som er publisert i november 2022, kritiseres Rikstoto for mangel på lobbyaktivitet mot Stortinget. 

I kommentaren blir Sakariassen sitert på uttalelser hun mener ikke er gjengitt riktig. Blant annet skrev avisen at Sakariassen sa:  «det ikke var Rikstotos oppdrag å drive lobbyvirksomhet. Det er det sporten og «dere» som skal gjøre». Sitatene skal ha kommet under Arendalsuka i en samtale med TGN-redaktør, Truls Pedersen.  

Ifølge Rikstoto har ikke Sakariassen sagt dette, og hun står heller ikke for innholdet i uttalelsene. 

Norsk Rikstoto reagerer også på at Sakariassen omtales som udugelig, at kommunikasjonsansvarlig omtales som «ung og uerfaren» og at styreleder beskrives som «reversert lobbyist» og en «trojansk hest». 

– Utfordringen er størst når det gjelder 3.7. Jeg er i tvil. Han har ikke notert, han har oppfatta hva vedkommende mener. Han har ventet noen måneder og så skriver han det. Da burde han kanskje sjekka om det var det hun mente, sa utvalgsmedlem Stein Bjøntegård, under diskusjonen

Ville felle 

TGN på sin side mener Sakariassen er sitert korrekt, og at uttalelsene var så oppsiktsvekkende at redaktøren gjenga dem for redaksjonen umiddelbart etter Arendalsuka. 

Flere av utvalgsmedlemmene syntes at oppsiktsvekkende uttalelser, som også ligger langt tilbake i tid, burde gjort at redaksjonen dobbeltsjekket om Sakariassen faktisk mente det som blir sitert. 

– Det er veldig rart at man oppfatter noe som så sensasjonelt, venter i tre måneder og ikke kontrollerer opplysningene, sa Gunnar Kagge.

I diskusjonen kom det frem at TGN kanskje kunne ha blitt felt på 3.3, men at de ikke var klaget inn på dette punktet.  Flere ønsket å felle på 3.7, men på grunn av manglende diskusjon var ikke det mulig, ifølge medlemmene. Det er presedens for ikke å konkludere når det er påstand mot påstand, mente utvalget. 

TGN trekker frem at Sakariassen aldri ba om korreksjon på sitatene, men at hun 113 dager etter at innlegget ble publisert, kom med en reaksjon i et blogginnlegg på Rikstotos hjemmesider.

TGN mener  kommentaren inneholder legitime karakteristikker, som de mener Rikstoto må tåle. De avviser at innholdet er støtende eller usaklig.  Der fikk de støtte av utvalget. 

Powered by Labrador CMS