Dette møtte Ringerikes Blad tirsdag morgen. Foto: Bjørn Harald Blaker

Nynazister aksjonerer mot medier over hele landet

Mener «løgnpressen har gjennomført en lengre hets- og svertekampanje» mot dem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke oppdaget ansatte i Ringerikes Blad at det var satt opp sperrebånd utenfor hovedinngangen til avisen. På båndet hang det en advarsel med teksten «Folkefiendtlig virksomhet pågår bak disse dører! Som et forebyggende tiltak har bygningen blitt sperret av.»

Både advarselen og sperrebåndet var signert med avsenderen «Den nordiske motstandsbevegelsen», som av NRK og flere andre medier karakteriseres som nazister.

Ringerikes Blad valgte i ettertid å publisere en nyhetsartikkel om hendelsen på sin nettside. Ansvarlig redaktør Bjørn Harald Blaker i Ringerikes Blad forteller til Journalisten at de har valgt å omtale hendelsen fordi det er viktig å hegne om ytringsfriheten. 

– Det er viktig å speile samfunnet og meningene som er der. Dette er et uttrykk som spiller inn i samfunnsdebatten, sier Blaker. 

Han er kjent med at det har vært lignende oppslag i byen tidligere, men det er første gang noe slikt skjer hos avisen. Det har tidligere vært snakk om flygeblader og klistremerker med samme type budskap. 

Budskapet som møtte Ringerikes Blad tirsdag morgen. 

Mer oppmerksomhet

Dette skjedde samme dag Mediemangfoldsutvalget la fram sin utredning. Det har trolig liten sammenheng, men Blaker mener budskapet derfor er aktualisert, og enda en grunn til at avisen velger å omtale saken.

Redaktøren forteller at det har kommet tilbakemeldinger på at de ikke bør gi den selvproklamerte motstandsbevegelsen oppmerksomhet ved å omtale dette. 

– Det er viktig for oss å ikke ta stilling til ideologien, men ta stilling til en fri og uavhengig presse.

Blaker sier de ikke har gjort andre vurderinger eller tiltak enn å fjerne sperrebåndet.

NRK rammet 

Flere andre mediehus rundt om i landet har opplevd lignende aksjoner fra organisasjonen. Ansvarlig redaktør René Svendsen  i Fredriksstad Blad kaller det guttestreker på linje med tagging og eggkasting, og har derfor ikke tatt seg bryet med å lese teksten på sperrebåndet.

Særlig NRK har vært rammet av grupperingens aksjon. Hovedkontoret på Marienlyst har vært utsatt for klistremerker, men også flere distriktskontor er rammet av budskapet.

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland bekrefter overfor Journalisten at de har oppdaget sperrebånd på mediehuset, men har valgt å ikke gi budskapet mer oppmerksomhet.

Distriktsredaktør Inger Johanne Solli i NRK Hedmark forteller at også de fikk sperrebånd rundt sine lokaler forrige uke. For et par uker siden hadde fikk de festet klistremerker på mediehuset. 

Solli har vurdert det som at dette ikke er noe de ønsker omtale, da hun mener det ikke har noen nyhetsinteresse. 

– Vi mottar daglig henvendelser i forskjellige former fra personer som vil fremme budskapet sitt på en eller annen måte. Vi vurderer hele tiden disse opp mot nyhetskriteriene, sier Solli. 

Hun legger til at det selvfølgelig ikke oppleves som noe hyggelig å bli sperret av med et slikt budskap, spesielt ikke når det skjer mens medarbeidere er i huset. 

Kritisk journalistikk 

NRK er blant mediene som har publisert flere kritiske artikler om organisasjonen

I slutten av februar hadde NRK en intervjuavtale med grupperingens leder, Haakon Forwald. I et formøte før intervjuet beskyldte den svenske pressetalsmannen, Pär Öberg, NRK for å være agenter for PST og for å drive politisk forfølgelse ved å navngi flere av organisasjonens medlemmer. Det skriver NRK

Öberg forlangte også at et eventuelt intervju skulle sendes uklippet og i sin helhet. Møtet endte med at delegasjonen reiste seg og gikk fra avtalen med allmennkringkasteren.

Redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter.

Også Filter Nyheter var tidlig ute med å kartlegge organisasjonen og har publisert flere saker. Svertekampanjen organisasjonen mener pressen har gjennomført mot dem, skriver de på nettsiden sin er utført av NRK, men viser også til «obskure Filter Nyheter». De kaller også redaktør Harald Klungtveit for «folkeforræder».

– Det svir mer enn «folkeforræder» at selv nynazister kaller Filter Nyheter obskurt. Spøk tilside - det er ikke overraskende at også denne organisasjonen sutrer på eget nettsted når journalister avdekker forhold som passer dårlig med imaget. Dette er tross alt en gruppe der folk trygler om ikke å bli navngitt den ene dagen før de erklærer nabolaget som nasjonalsosialistisk sone den neste. Vi hadde forsåvidt tenkt å ha nazipause denne uka, men dette motiverer jo unektelig til å framskynde nye undersøkelser av Haakon Forwalds organisasjon.

Kampanje mot pressen

Journalisten har den siste uken gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Haakon Forwald, uten å få svar. På organisasjonens nettside, der han er oppført som sjefredaktør, bekreftes aksjonen Journalisten har forsøkt å kartlegge. 

«Kampanjen mot løgnpressen bestod blant annet i å spre nye flygeblader og plakater om løgnpressen og Motstandsbevegelsens planer for folkefiendtlig media i det fremtidige frie Norden. Over hele landet ble redaksjoner, mediehus og andre folkefiendtlige institusjoner sperret av.» skriver organisasjonen på egen hjemmeside med en rekke bilder.

Ifølge nettsiden er aksjonen igangsatt fordi «løgnpressen nylig gjennomførte en lengre hets- og svertekampanje mot Den nordiske motstandsbevegelsen.» Det vises her særlig til NRK.

Powered by Labrador CMS