«Flyktninger» stod på trykk i VG oktober 2013. Gjengitt med tillatelse.

Dette er er Årets avistegning

VG-tegner Roar Hagen hedret for tegningen «Flyktninger» fra 2013.

Publisert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utmerkelsen ble delt ut under konferansen Årets medieleder 2015 i regi av Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i Bergen onsdag.

Juryen begrunner tildelingen med at tegningen kommenterer en av de største humanitære krisene for tiden.

– På sitt beste

– Tegningen skildrer ikke bare flyktningene som kommer seg over havet i skrøpelige og overfylte farkoster, men også de utfordringene Europa har i møte med migrasjonen. Antallet asylsøkere øker dramatisk og skaper politiske og sosiale konflikter i mange europeiske land. Roar Hagen har til fulle utnyttet den frie tegnings muligheter, i det han har festet blikket på to ulike situasjoner fra det samme hav og diktet dem sammen i ett bilde. Visualiseringen av afrikanske krigsofre som søker redning på finanskrisens havarerte cruiseskip, er et slående grep som ikke kan unnlate å sette tankene i sving hos den våkne avisleser. Her viser Roar Hagen hvordan en avistegning kan fungere på sitt beste, heter det i begrunnelsen fra juryen, som har vært ledet av Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen.

Tegningen stod på trykk i VG 28. oktober 2013, altså halvannet år før årets flyktningestrøm som allerede har tatt minst 1.750 liv. Årets avistegning kåres annethvert år, og årets tildeling gjelder altså for årene 2013 og 2014.

– Tegningen kommenterer en av de største humanitære krisene i vår tid, flyktningstrømmene over Middelhavet fra Nord-Afrika og Midtøsten til Europa. Konfliktene på Afrikas Horn, i Libya, Palestina og i Syria og Irak sender hver dag stadig nye mennesker på flukt. Det samlede antallet flyktninger i verden er nå kommet opp i rundt 52 millioner mennesker. Rundt halvparten av dem er barn, heter det fra juryen.

Den har foruten lederen bestått av Terje Eidsvåg (NJ), Hanne Skartveit (MBL) og Tor Bomann-Larsen (forfatter og tegner). Juryen har hatt to møter hvor de har vurdert 103 innsendte bidrag fra 33 tegnere rundt om i landet.

Roar Hagen, her under en markering i januar til støtte for ytrinsfriheten etter terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto: Glenn Slydal Johansen

Klassisk

Roar Hagens karriere startet som tegner i Sunnmørsposten i 1975, og fortsatte i Stavanger Aftenblad før han begynte i VG i 1986. Fra 1989 har han vært tilsluttet Cartoonist & Writers Syndicate i New York, som formidler tegninger til aviser og magasiner over hele verden. Hans tegninger er gjengitt i blant annet Die Zeit, International Herald Tribune, Der Spiegel, Newsweek, Time Magazine. Roar Hagen beskrives av juryen som en klassisk avis- og karikaturtegner i den politiske tradisjonen.

Formålet med prisen er å understreke og markere tegningen som et eget journalistisk uttrykksmiddel i papir- og nettaviser. Den er stiftet av Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Norsk redaktørforening og Norsk Journalistlag i fellesskap. Premien er ifølge vedtektene på 30.000 kroner.

Sist gang Årets avistegner ble kåret ble den delt ut til Egil Jensen fra Romerikes Blad under Norsk Journalistlags landsmøte i 2013.

Powered by Labrador CMS