Rune Hetland, generalsekretær i LLA. Foto: LLA

Mener Posten må ha hovedansvar for lørdagsombæringen

Slik kommenterer LLAs generalsekretær Rune Hetland regjeringens forslag om å avvikle postomdeling på lørdager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen foreslår å avvikle omdelingen av post på lørdager. Samtidig skal Posten sikre lørdagsdistribusjon av aviser.

– På lørdager deles det ut 75 prosent mindre post sammenlignet med de andre fem ukedagene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Med så små volum og så store faste kostnader, er det naturlig å gå bort fra postomdeling på lørdager, legger han til.

Sikrer lørdagsaviser

Forslaget til ny postlov ble sendt ut på høring i fjor høst, og fredag ble det lagt fram i statsråd.

Solvik-Olsen viser til at kjøpet av posttjenester fra Posten Norge blir redusert med rundt 400 millioner kroner hvis lørdagsomdelingen blir avviklet.

Samtidig vil regjeringen sikre distribusjon av aviser seks dager i uken.

– Vi har stor respekt for at lørdagsavisen er ferskvare og vil sikre at Posten står for lørdagsdistribusjon av aviser på steder der det ikke er egne avisbud, sier statsråden.

Les også: LLA frykter for lørdagsavisa

– Postens ansvar

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) mener det er viktig at hovedansvaret for at avisene kommer ut til alle abonnenter i hele landet på lørdager fortsatt plasseres hos Posten.

– Det er en del av deres samfunnsoppdrag, sier Hetland.

– Så kan posten forhandle med avisenes distribusjonsselskaper for å finne samarbeid. Men det må være under Postens paraply, slik at det er en plikt at dette blir gjort.

Generalsekretæren mener også at prisnivået må sikres slik at det ikke blir høyere enn distribusjonskostnaden på ukedagene.

– Liberalisering må gjøres på en måte som gjør at prisnivået ikke stiger. Hvis noen aktører får ta de mest lønnsomme distribusjonene i de store byene, så skal resten deles på mange andre, og det skal gjøres en gjennomsnsittspris der, sier det seg selv at det blir dyrere.

Posten forutsetter penger

Konserndirektør Elisabeth Gjølme for kommunikasjon i Posten sier at det ikke er klart hvordan den endelige løsningen blir ennå. Men volument Posten vil få ansvar for er 15 prosent av avisvolumet på lørdager.

– Det vil i praksis si de mest grisgrendte områdene. Vi forutsetter at det kommer penger med i dette forslaget, sier Gjølme, som understreker de ikke kjenner detaljene i forslaget ennå.

Ifølge henne koster det knapt 100 millioner kroner årlig å sikre distribusjonen av aviser.

Samferdselsdepartementet er klar over at de må stille opp med penger for å sikre avisomdeling på lørdager.

– Vi skal fortsatt ha lørdagsomdeling av aviser slik som i dag. Kostnadene ved dette er beregnet til et sted mellom 50 og 120 mill. kr. Det betyr at besparelsen ved å kutte generell postomdeling på lørdager reduseres noe, sier politisk rådgiver Reynir Jóhannesson i Samferdselsdepartementet i en e-postkommentar.

Lørdag viktig

Tidligere denne uken ble det kjent at Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB) kutter mandagsutgaven for å bruke ressursene digitalt gjennom helga. Redaktør Roger Aarli-Grøndalen i Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB) sier lørdagen er viktig for deres avis. De distribuerer i hovedsak gjennom bud, men bruker også postombæring.

– Det er ingen tvil om det. Vi har også en del abonnenter som kun får lørdagsutgaven. I tillegg er det den utgaven som selger mest i løssalg, så å kutte ut lørdag som utgivelsesdag vil være problematisk.

Ifølge forslaget fra regjeringen skal avisombæringen på lørdager sikres gjennom egen forskrift.

Fri konkurranse

Regjeringens forslag til ny postlov innebærer at EUs tredje postdirektiv blir innført.

Det innebærer fri konkurranse på levering av alle brev og pakker. I dag er det fri konkurranse for pakker og brev over 50 gram, mens Posten Norge har enerett på å levere brev med vekt inntil 50 gram.

– Konkurranse er sunt. Posten Norge har vist seg svært konkurransedyktig på det åpne markedet, sier Solvik-Olsen.

Powered by Labrador CMS