Tikhon Dzjakov er sjefredaktør i den russiske uavhengige tv-kanalen TV Rain. Etter kun noen måneder i eksil i Latvia, må de flytte videre til Nederland.
Tikhon Dzjakov er sjefredaktør i den russiske uavhengige tv-kanalen TV Rain. Etter kun noen måneder i eksil i Latvia, må de flytte videre til Nederland.

Pressefrihet

Russiske TV Rain får ikke sende fra Riga. Nå flytter hele staben til Nederland

– Denne avgjørelsen kommer ikke til å hjelpe noen unntatt Kreml, sier sjefredaktør i TV Rain.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den uavhengige russiskspråklige TV-kanalen Dozjd (internasjonalt kjent som TV Rain) ble blokkert i Russland 3. mars i fjor etter at den ble anklaget for å spre «falsk» informasjon om Russlands invasjon av Ukraina.

Siden juli 2022 har TV Rain operert i eksil fra Riga i Latvia. Men i starten av desember ble kringkastingslisensen deres kansellert etter en avgjørelse fra Latvias nasjonale elektroniske medieråd (NEPLP). Som følge av dette mistet TV Rain også lisensen sin til å sende i Litauen og Estonia.

Sjefredaktør i TV Rain, Tikhon Dzjakov, er svært kritisk til NEPLPs avgjørelse.

– Denne avgjørelsen kommer ikke til å hjelpe noen unntatt Kreml. Og det ble bestemt av fem mennesker bak lukkede dører uten at noen representanter fra TV Rain var til stede, noe som er veldig rart, sier han til Journalisten.

Flytter til Nederland

NEPLP begrunner vedtaket med at de mener TV-kanalen utgjør en trusler mot nasjonal sikkerhet og offentlig orden. TV Rain fikk også en bot på 10.000 euro for å ha kringkastet et kart over Russland som inkluderte det okkuperte område Krim og for å ha omtalt de russiske troppene som «hæren vår».

– Siden vi er uenige i avgjørelsen har vi bestemt oss for å ta saken til retten, sier Dzjakov.

TV Rain har fått en femårig lisensavtale gjennom de nederlandske mediemyndighetene (The Dutch Media Authority).

Dzjakov bekrefter at mesteparten av staben, som i dag består av rundt 90 ansatte, deriblant rundt 60 journalister, planlegger å flytte til Nederland.

– Ulempen med omplasseringen er at det koster oss mye penger. Det er penger vi helst skulle brukt på journalistikk eller nye ansatte.

– Egentlig privilegerte

TV-kanalen er svært avhengige av mange medarbeidere, omfattende plass og utstyr.

Dzjakov sier de kommer til å ta med seg mye fra Latvia. Resten vil de måtte skaffe på nytt i Nederland.

– Det er ingen av oss som syns det er greit at vi må flytte igjen. Men hvis du sammenligner vår situasjon med dem som har mistet sine hjem eller som er flyktninger, så er vi egentlig privilegerte fordi vi faktisk har muligheten til å fortsette og jobbe.

Dzjakov håper søksmålet mot NEPLP vil føre til at medierådet omgjør sitt vedtak.

– Vi ble kalt en trussel mot den nasjonale sikkerheten, og det stemmer overhode ikke. Men noe vi ikke kommer til å be om i retten, er å få tilbake lisensen til å operere i Latvia. Vi holder oss til planen og flytter til Nederland, sier han og påpeker at et fåtall ansatte vil bli igjen i Riga.

Powered by Labrador CMS