Charter-Svein har gjort mer enn bare å brenne munnbind utenfor Stortinget, mener Aftenpostens Joachim Lund.

«Norge bak fasaden»

Sammenligner TV 2 program med «Bamsegutt»: – Et journalistisk havari

Aftenposten-kommentator Joacim Lund med sterk kritikk av «Norge bak fasaden».  – Lite respektfullt, svarer programredaktør Trygve Rønningen i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Det er TV 2-serien «Norge bak fasaden» som får på pukkelen av Aftenposten-kommentator Joacim Lund

I episoden med tittelen «Hadde Svein rett?», forteller TV 2 om hvordan Svein Østvik, eller Charter-Svein, ble kansellert etter at han under pandemien brente et munnbind foran Stortinget. 

«Det er en rørende offerhistorie. Men akkurat som i NRK-serien om «Bamsegutt» er noe utelatt», skriver Lund på kommentatorplass.

Han mener TV 2 ikke informerer om hva Østvik faktisk har drevet med de siste årene.

– Ikke undersøkende journalistikk

Lund viser til at Østvik så sent som denne måneden holdt innlegg på konferansen Rikets Tilstand i Tønsberg. Det er en konferanse der temaene er ulike konspirasjonsteorier som at Bill Gates ikke er den du tror han er, at 5G-stråling er farlig (noen mener at 5G spredte viruset), og at Verdens helseorganisasjon vil tilrøve seg myndighet til å stenge ned nasjoner og ta kontroll over befolkningen, skriver Lund.  

Han spør seg om TV 2 selv mener at de viser åpenhet om bakenforliggende forhold som er relevante, når de ikke informerer om at Østvik av mange blir sett på som en konspirasjonsteoretiker. 

Lund mener TV 2 konkluderer med at pressen nesten ikke drev med kritisk journalistikk under pandemien. 

«Det er ikke undersøkende journalistikk, som TV 2 kaller det. Det er et journalistisk havari», avslutter han.  

– Uenig

Programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen, sier til Journalisten at presseetikk ikke er en eksakt vitenskap, og at TV 2 ønsker diskusjoner om deres program velkommen. 

Det han imidlertid er uenig med Lund i, er at de har underslått informasjon i serien. 

– Vi har fortalt at Svein Østvik har kontroversielle meninger, og at de tre personene vi følger i episoden har opptrådt kontroversielt i det offentlige rom. 

TV 2 skulle lage en episode om pandemien og de som mente noe annet enn folk flest, og om konsekvensene av det, forteller Rønning.

– Det er historien. Vi kunne ha fortalt andre historier om Svein Østvik, men det har vi ikke valgt. At Lund sammenligner det med «Bamsegutt», der et viktig premiss er bort, er vi sterkt uenige i. 

– Tillegges meninger

Rønningen sier han vil sende et presseetisk spørsmål tilbake til Lund:

I kommentaren skriver nemlig Lund om at Østvik blant annet har posert på bilder med Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen

Lysglimt Johansen er en skikkelse som tidligere har uttalt at han «er dritt lei at jødene skal få pushe frem dette falske holocaustnarrativet» og har også kalt Jonas Gahr Støre en krigsforbryter.

– Østvik har blitt avbildet sammen med folk som har ytterliggående meninger, men gir det Østvik de meningene? Det er et presseetisk problem å tillegge Østvik andres meninger, og er ikke noe vårt program har dratt inn. 

– Lite respektfullt

På spørsmål om det i episoden blir gitt tilstrekkelig informasjon om Østviks koblinger til konspirasjonsteoretiske miljøer, svarer Rønningen: 

– Dette programmet handler ikke om konspirasjonsteoretikere. Du beskriver et annet program. Vi har fortalt hvordan vi som samfunn møter de som mener noe annet. Det er historien. På toppen av det har vi sagt at vi slipper til folk som har kontroversielle meninger. 

TV 2 kunne ha laget et program om konspirasjonsteorier, men det har de altså ikke gjort, fortsetter Rønningen: 

– Det er litt vanskelig å forsvare noe som ikke har vært formålet med programmet. 

– Hva tenker du om at beskriver episoden som et journalistisk havari? 

– Det er en tabloid vinkel jeg mener det ikke er dekning for. Det er lite respektfullt for en hardtarbeidende redaksjon. Powered by Labrador CMS