Kristin Skogen Lund får fra NHO til Schibsted. Foto: Terje Solsvik/Reuters

NHO-sjef blir sjef for Schibsted

Konsernet deler samtidig Schibsteds virksomhet i to.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det melder Schibsted i en børsmelding tirsdag kl.10. Schibsted skiller ut den delen av selskapet som driver med rubrikkannonser utenfor Norden.

I det nye Schibsted blir NHO-direktør Kristin Skogen Lund administrerende direktør. Hun tiltrer 1. desember.

I en pressemelding fra NHO sier Skogen Lund dette:

– Det blir vemodig å slutte i NHO etter seks helt fantastisk spennende og meningsfylte år, men jeg gleder meg samtidig stort til å begynne i Schibsted – et spennende selskap som jeg kjenner godt etter mange år i ulike stillinger der fra 1998 til 2010, sier Skogen Lund, som legger til:

– Jeg vil takke alle samarbeidspartnere fra bedrifter, fagforeninger, politikk og samfunnsliv og, ikke minst, alle ansatte i NHO for godt samarbeid i disse årene.

Kristin Skogen Lund var administrerende direktør i Aftenposten fra 2007-2010.

– Forstår verdien av trepartssamarbeid

– Vi ønsker henne varmt velkommen og gleder oss til et tett samarbeid. Hun kjenner Schibsted godt etter å ha jobbet både i Scanpix og Aftenposten tidligere. I tillegg forstår hun verdien av trepartssamarbeid, sier Sven Arne Bruggeland, konserntillitsvalgt for de ansatte i Schibsted på telefon til Journalisten.

Han legger til at de ansatte også er fornøyde med at det endelig har blitt en kvinne i sjefsstolen, i og med at likestilling og mangfold er viktig for konsernet.

– Jeg er veldig glad f0r at Kristin Skogen Lund skal bli Schibsteds nye administrerende direktør. Jeg er overbevist om at hun er den rette leder for den neste fasen på Schibsteds reise, sier styreleder for Schibsted Ole Jacob Sunde i en pressemelding fra Schibsted.

Deler selskapet i to

I børsmeldingen kommer det fram at Schibsted skiller ut den internasjonale digitale rubrikkvirksomheten. Dette gjelder ikke de nordiske selskapene som Finn.no, Block.se og Tori.fi.

Nåværende sjef i Schibsted Rolv Erik Ryssdal blir sjef for dette børsnoterte selskapet, som omtales som MPI. Schibsted skal være hovedeier i dette selskapet.

Schibsted-aksjen hopper rundt 10 prosent på børsen etter denne nyheten.

«Gamle» Schibsted består etter Journalistens beregninger av tre firedeler av omsetning i mediekonsernet i første kvartal. Den nye virksomheten som Rolv Erik Ryssdal får ansvar for hadde rundt 24 prosent av omsetningen i siste resultatrapport.

Når det gjelder driftsresultat (EBITDA) beholder Schibsted rundt 78 prosent av denne, mens virksomheten i nye MPI stod for rundt 22 prosent av Schibsteds driftsresultat i første kvartal. Tall for finske Tori er ikke oppgitt, og derfor ikke med i beregningene.

– Påvirke ansatte i liten grad

– Vi tror løsningen er den beste for Schibsted i overskuelig framtid, og at dette er et nytt kapittel for Schibsted, sier konserntillitsvalgt Buggeland.

Han opplyser om at det nye Schibsted vil ha 5200 ansatte, mens 2800 blir en del av det nye internasjonale selskapet.

– Hvordan vil dette påvirke de ansatte i for eksempel VG eller Aftenposten?

– I liten grad, det meste vil gå som normalt for de ansatte. For det store flertallet i Schibsted vil det ikke være noen endring, sier han.

Buggeland er positiv til at det nye Schibsted blir et rent nordisk selskap, og sier at samarbeidet mellom de nordiske rubrikkselskapene og resten av virksomheten vil bli tettere.

Tinus-stiftelsen positiv

Tinus-stiftelsen eier 23,8 av aksjene i Schibsted. De skriver i en pressemelding at de støtter avgjørelsen styret har tatt om å skille ut deler av selskapet.

– Tinus-stiftelsen støtter den langsiktige og sunne finansielle utviklingen av Schibsted. Fisjonen er et klokt steg for at MPI (det nye selskapet journ.anm.) skal optimalisere sin verdiskapning, sier Ole Jacob Sunde, som også er styreleder i Tinus-stiftelsen, i en pressemelding.

I børsmeldingen opplyses det om at disse virksomhetene vil fortsatt være en del av Schibsted:

  • VG, Aftenposten, Svenska Dagbladet og andre regionale og lokale nyhetsorganisasjoner i Norge.
  • Finn.no, Blocket.se og Tori.fi.
  • Lendo, Bynk, Hypoteket og andre som driver med personlig finansiering - og finansteknologi
  • Prisjakt, Let's Deal
Powered by Labrador CMS