Selma Moren fikk nylig jobb som debattjournalist og kommentator i VG.

Selma Moren deltar i woke-debatten: – Den har blitt ganske ubehagelig

Kjetil Rolness med ny kritikk mot VGs debattjournalist.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det jeg prøver å si i innlegget mitt er at woke-debatten har blitt ganske ubehagelig, sier debattjournalist og kommentator i VG, Selma Moren.

11. mars publiserte VG en kommentar skrevet av Moren med tittel «Er det meg dere er redde for?». Her innleder hun med å kalle seg selv for «woke».

– I mitt tilfelle får jeg ofte høre at jeg er en lidende skrikerunge, patetisk, sutrete, en del av en krenkelses-mafia, og at jeg er kvotert inn i jobben min, skriver hun videre i innlegget.

– Går på personangrep

Teksten har fått kommentarfeltene til å koke. I et innlegg publisert på Document.no blir Moren både kalt «overfølsom» og «overvurdert» av skribent Erling Marthinsen.

I et innlegg på Facebook kaller Kjetil Rolness innholdet i teksten til Moren for det mest «stupide og selvopptatte innlegg i woke-debatten» og skriver at: «Det er et sykdomstegn for norsk journalistikk og debatt at talent og innsikt ikke lenger teller når man vil nå unge lesere.»

Moren er ikke overrasket over de negative tilbakemeldingene og lar seg ikke påvirke.

– Det var ganske forutsigbart. Veldig mye av det som står, går på meg som person og journalist. Rolness går så langt at han skriver at jeg ikke burde ha fått jobb som journalist. Det tenker jeg er litt spesielt, sier hun og påpeker at hun lengter etter en mer konstruktiv debatt.

Det er langt ifra første gangen Moren blir hetset og kritisert for det hun skriver.

I 2020, da Moren var 23 år og jobbet som debattansvarlig i Dagsavisen, skrev Journalisten om personangrepene Moren opplevde som en ung, engasjert og kvinnelig skribent. En av de som gikk hardt ut mot henne allerede da var Rolness.

Woke-krigen i mediene

Woke er et uttrykk som stammer fra 1930-tallet, men som ble en del av samfunnsdebatten i kjølvannet av drapet på George Floyd og Black Lives Matter-bevegelsen.

Å være woke betyr opprinnelig å være på vakt mot det man mener er krenkende, sosialt diskriminerende, sexistisk og rasistisk. I dag tolker imidlertid mange kritikere woke som en overdreven politisk korrekthet.

Debatten rundt woke og kanselleringskultur er blitt stadig mer polarisert. «Woke-bevegelsen» blir ofte omtalt av «anti-woke-bevegelsen» som autoritær og en trussel mot ytringsfriheten.

Debattklimaet er særlig høyt i sosiale medier, men mange aviser skriver også om tematikken, med kulturavisen Subjekt og ansvarlige redaktør Danby Choi i spissen. Han har vært tydelig på hvor de står i debatten: Han og Subjekt er anti-woke og ønsker ikke å gi etter for «knebling» og kansellering.

9. mars fikk Subjekt kritikk av Natt & Dag i et innlegg av Eilif Guldvog Hartvedt. Her kritiserer han Choi for hans synlige engasjement og ståsted i anti-woke-debatten. Han skriver blant annet at tekstene til Subjekt «er mer som veslevoksne prinsippryttere fra barneskolen som ikke forstår at verden er mer komplisert enn deres begrensede rettferdighetssans og dogmatiske begrepsforståelser.»

Choi svarer på kritikken med å skrive at han foretrekker å bli kalt for veslevoksen fremfor å være «slurvete og spekulative», og insinuerer med dette at det nettopp er det Natt & Dag fremstår som.

Fortsetter å mene

Moren mener hovedproblemet med woke-debatten og de som deltar i den, er at de ikke gir rom for nok nyanser, og at de fokuserer for mye på personlige angrep fremfor konstruktive samtaler.

– Jeg opplever at woke-debatten blir veldig blåst opp. Det sender negative signaler til andre debattanter fordi det etterlater et inntrykk av at man blir forsøkt latterliggjort dersom man mener noe om dette. Og det er synd, sier hun og tilføyer at hun er bekymret på vegne av andre unge.

En undersøkelse gjennomført av Opinion viser at 52 prosent av de i aldersgruppen 15–25 år føler at de ikke lenger kan si det de mener, fordi de er redde for å ikke være nok politisk korrekte.

– Hei, jeg heter Selma, og jeg er WOKE, sier Selma Moren i en videosnut på VG.

Selv lar ikke Moren seg skremme av personangrepene og kritikken hun blir utsatt for som debattant.

– Jeg skal fortsette å mene ting. Jeg tåler dette helt fint, samtidig som at jeg mener det er synd at en skal måtte tåle det.

I januar annonserte Moren at hun skulle slutte i Dagsavisen for å jobbe i VGs nye satsing for unge lesere. Her når hun ut til en større del av befolkningen, noe som potensielt kan føre til enda mer kritikk. Det er hun klar over.

– Trykket som jeg opplever nå, har jeg opplevd tidligere. Jeg er ikke redd for å stå i slike stormer. Dessuten er VG veldig flinke til å ta vare på meg. Jeg føler meg veldig godt ivaretatt, sier hun.

– Patetisk

Politisk redaktør i VG Hanne Skartveit er imponert over Moren.

– Hun er veldig kunnskapsrik og står veldig støtt. Jeg er imponert over henne og andre unge som står i debatten i dag, sier hun til Journalisten.

Da hun selv begynte som kommentator for rundt tjue år siden, var debattklimaet midlere enn den er i dag, mener Skartveit.

– I dag ser vi et debattklima hvor folk ofte leser det verste i folks intensjoner. Jeg syns det er patetisk hvordan godt voksne menn går til angrep på en ung kommentator som Selma på det jeg mener er personangrep og ikke knyttet til det hun faktisk skriver.

Powered by Labrador CMS