Dagblad-journalist Kristoffer Egeberg mottar Skup-prisen. Foto: Martin Huseby Jensen
Dagblad-journalist Kristoffer Egeberg mottar Skup-prisen. Foto: Martin Huseby Jensen

Skup-prisen til Dagbladet

TØNSBERG (Journalisten): Kristoffer Egeberg vant for Nigeriabåtene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten gjorde rent bord i Tønsberg lørdag kveld. Først vant 40-åringen IR-prisen for reportasjeserien Nigeriabåtene. Et par timer senere vant han den gjeve Skup-prisen for samme arbeid.

Dette er andre året på rad at Dagbladet vinner Skup-prisen.

- Jeg er målløs. At jeg står her er uvirkelig, sa Egeberg da han mottok prisen.

Deler med kolleger

Av samtlige premiedeltagere som stod på scenen, det ble delt ut fem diplomer, var Egeberg den eneste som stod «alene». Han har, med støtte fra kollegene, og på tross av turnus gravet fram saken på egenhånd.

- Det sier noe om at vi trenger flere, men samtidig sier det også at det er mulig å få til uten et graveteam og store midler, sier 40-åringen til Journalisten.

Egeberg fremstår ydmyk og stolt og preget av å ha fått den høythengende prisen. Han er særlig opptatt av å gi honnør til kollegene som har heiet prosjektet fram, bistått ved blant annet tatt større ansvar når nyhetshendelser har oppstått. Særlig er han opptatt å berømme desken og typografene.

- De har behandlet prosjektet med kjærlighet og gitt det god plass med stor synlighet samtidig som myndighetene har bagatellisert det.

- Hvordan får man til et så stort prosjekt alene og jobbene i turnus?

- Med en fantastisk kone og en snill hund.

Her kan du lese metoderapporten som ga Egeberg prisen.

Punkt og prikke

Juryleder Bernt Olufsen skrøt av arbeidet 40-åringen har utført. Sakene avslører Norges salg av 10 militære fartøyer til en krigsherre i det afrikanske landet.

- Arbeidet er ikke utført av noen stor graveredaksjon, men av en enkelt gravejournalist som har stått i sin turnus. Det står det respekt av.

Prisen begrunnes fra juryens side med at journalisten har benyttet seg av både tradisjonelle og utradisjonelle, høyst kreative metoder for å avdekke skipenes ferd til vest-afrikanske farvann.

- Et imponerende stykke journalistisk arbeid er utført til punkt og prikke i denne saken, sa Olufsen.

Les Nigeriabåtene hos Dagbladet.

Det ble også delt ut ikke mindre enn fem Skup-diplomer lørdag kveld til Dagens Næringsliv, VG, NRK Brennpunkt, Aftenposten og Bergens Tidende.

Skup-juryen har bestått av leder Bernt Olufsen (Schibsted), Guri Hjeltnes (HL-senteret), Trond Sundnes (Dagens Næringsliv), Tove Knutsen (Bergens Tidende), Kirsti Husby (Adresseavisen), Kristin Monstad (Drammens Tidende) og Vibeke Haug (NRK).

Powered by Labrador CMS