Skup:Vinnernes metoder
Juryen delte ut fire diplomer og en Skup-pris. Her er sakene og begrunnelsene.
Skup-prisen
Steinar Figved, Robin Idland Krüger og Asbjørn Øyhovden i TV 2 Nyhetene fikk Skup-prisen 2010 for «Eldrebløffen», som avdekker et tidligere skjult antall eldre i kommunale sykehjemskøer, og svakere framdrift i utbyggingen enn hevdet.
TV 2 brukte blant annet spørreundersøkelsen Questback for å samle inn faktaopplysninger fra samtlige kommuner. De som ikke svarte ble påminnet om offentlighetsloven, og at TV 2 om nødvendig ville begjære innsyn i dokumenter fra database der opplysningene var lagret.
Ved hjelp av en liste på nett, Facebook og Twitter over 94 kommuner som hevdet at de ikke hadde noen på venteliste, raste det inn tips om hvilke kommuner som pyntet på statistikken.
TV 2 sammenliknet også regjeringens løfter om utbyggingstakt med lånetall fra Husbanken, som administrerer tilskuddsordningen for bygging av sykehjem.
«Et enkelt case om Hjørdis på 85 som sto i sykehjemskø, ble til en stor avsløring av køer kommunene har ønsket å skjule og som derfor var ukjente for lokalbefolkning og sentrale myndigheter. Det bildet som er skapt av eldresektoren i den politiske debatten, viste seg ikke å stemme», heter det fra juryen, som også la vekt på at prosjektet preges av systematikk, troverdighet og god kildekritisk håndtering.
Skup-diplomene
Frilanser Thomas Ergo (Dagbladet) fikk Skup-diplom for serien «De visste, men tiet. Reportasjer om utviklingshemmedes rettssikkerhet».
Ergo har blant annet funnet dokumentasjon via søk i Lovdata, innsyn i avsluttede straffesaker, og etterforskningsmateriale, jakt i kommunale postjournaler og kartlegging av kriminelle i skjermede bedrifter.
Reporterne Jens Christian Nørve og Asbjørn Olsen (TV 2) for ambassadesakene som avdekket at en gruppe politifolk drev omfattende overvåking av norske borgere i regi av USA.
Reporterne har blant annet spanet på og fotfulgt personer, brukt skjult kamera og jobbet undercover, og funnet dokumentasjon på amerikanske nettsider.
Journalist Kjetil Sæter (Finansavisen/Dagens Næringsliv) for prosjektet «Thule Drilling og Anders-Ivar Olsen», om hvordan eieren Olsen drev dobbeltspill og bygget opp en formue på flere hundre millioner kroner i skatteparadiser.
Han har blant annet brukt selskapers regnskaper, søkt i eiendomsregisteret, beregninger av aksjekjøp via innmeldte transaksjoner av unoterte aksjer, innsyn i ligning og søk i amerikanske rettsdokumenter ved hjelp av det britiske selskapet Company Documents.
Journalistene Kristin Monstad Lund, Vegar Vatn og Jon Cato Landsverk i Tønsbergs Blad for Ungbo-saken og Jarlsø-saken, der Frps 2. nestleder Per Arne Olsen står sentralt. Han og enkelte andre fikk tilgang til, og kjøpte og solgte leiligheter med fortjeneste, uten å ha bodd der.
Journalistene har blant annet brukt Brønnøysundregistrene, eiendomsregisteret og jaktet i boligannonser og kommunale sakspapirer.