Ella Marie Hætta Isaksen mottok Fritt Ords Honnør torsdag

Fosen-aksjonen

Slakter dekningen av Fosen-saken: – Jeg er så skuffet

– Det er ikke et kvalitetstegn at norske medier ikke ser forskjellen på en legitim motstemme, og ren og skjær rasisme, sa Ella Marie Hætta Isaksen da hun mottok Fritt Ords Honnør.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Norsk presse burde vunnet en pris for konsekvent å klare å avspore debatten om Fosen, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin tale da hun torsdag formiddag mottok prisen Fritt Ords Honnør.

Hun får prisen for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter, skriver Fritt Ord i en pressemelding.

– Jeg er så skuffet over å se at de største mediehusene i Norge sitter på så lite kunnskap om det samiske samfunnet, at de i en debatt om statlig menneskerettighetsbrudd løfter frem stemmer som skylder på reindrifta for fraflytting fra Nord-Norge. Bruker anledningen til å så tvil om samers urfolksstatus. Og bygger aktivt opp under retorikken om at urfolk står i veien for grønn omstilling, sa Isaken – og la til:

– Det er ikke et kvalitetstegn at norske medier ikke ser forskjellen på en legitim motstemme, og ren og skjær rasisme, sa Isaksen.

Og kritikken fortsatte:

– I saker som omhandler minoriteter holder det ikke at journalister, faste spaltister og redaktører bare skyter fra hofta. For de som tar støyten for det er samiske barn i skolegården, som må møte alt det grumset som media sveiver opp. Er det de som skal ta straffen for et statlig brudd på menneskerettigheter?

Fritt Ords Honnør utdeles av stiftelsens Fritt Ords styre og består av et prisbeløp på 100.000 kroner.

Powered by Labrador CMS