Slapgard fikk Melsomprisen for Lindbæk-biografien

NRK-journalist Sigrun Slapgard er tildelt Melsomprisen for sin kritikerroste biografi om den legendariske krigsreporteren Lise Lindbæk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Melsomprisen, som ble etablert i 1922, er landets eldste litteraturpris. Formålet med prisen er fremme av det norske språk, landsmålet. Den blir delt ut hvert år til en forfatter, eller oversetter som året før har gitt ut ei verdifull bok som «efter sitt innhold kan egne sig til folkelæsning og masseutbredelse». I år falt valget på NRK-reporteren Sigrun Slapgards bok «Krigens penn», om Nordens første krigsreporter, Lise Lindbæk. Slapgard er for tida selv krigsreporter, og dekker angrepet på Irak fra Kuwait, men datteren mottok lørdag prisen på 40.000 kroner på hennes vegne.

Uavhengig

Fondsmidlene til prisen blir forvaltet av Det Norske Samlaget. Melsomprisen er forlagsuavhengig, alle forlag kan sende inn nynorske bøker til vurdering. Den årlige prisen blir utdelt av ei nemnd på tre medlemmer. I nemnda sitter i øyeblikket Svein Erik Brodal (oppnevnt av Kulturdepartementet), forfatter Jørgen Norheim (oppnevnt av Den norske Forfatterforening) og kritiker Tove Bakke (oppnevnt av Det Norske Samlaget).

Mediemålpris

Under samme arrangement ble også Alf Helleviks mediemålpris utdelt. Den skal gå til yngre faste nynorskbrukere i radio og fjernsyn som legger vekt på å dyrke et normalisert nynorsk talemål. I år gikk prisen til Oddgeir Bruaset, i fjor til Kari Sørbø.

Powered by Labrador CMS