Sámi-journalistene frustrert over NRK

Journalistene i NRK Sameradioen er frustrert over det de oppfatter som sensur i egen radio.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lederen for NRKJ Sámi, Mathis Eira, sier han er veldig, veldig skuffet over at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ikke griper inn og stopper det han oppfatter som åpenbar sensur i Sameradioen.

– Vi har fått et svar fra Bjerkaas på vår henvendelse, der han sier han har full tillit til at sameradiosjefen utøver sitt redaktøransvar etter de standarder og etiske regelverk som gjelder. Jeg synes det er rart, sier Eira.

– Hva gjør dere nå?

– Nei, det er vel ikke så mye mer vi kan gjøre. Vi har sagt fra om vår mening, og vi har fått svar. Jeg synes det er rart at man begynner å tukle med ytringsfriheten. Fra vår side var dette aldri en kritikk eller ytring om det spesielle Spekter-programmet, men at vi ikke lar den største samiske næringsorganisasjonen få komme til orde, sier han.

Konflikter i Finnmark

Konflikten gjelder konkret et program i NRK Spekter for to uker siden om samiske rettigheter i Finnmark. Etter programmet kom det svært mange henvendelser til NRK Sámi Radio. Spesielt reindriftsnæringen stemplet programmet som ensidig og unyansert. Norske Reindriftssamers Landsforbund har også klaget programmet inn for Pressens Faglige Utvalg.

En av journalistene i NRK Sámi Radio lagde et intervju med lederen for NRL, Nils Henrik Sara, der han imøtegår NRKs framstilling av reindriftsnæringen i det aktuelle Spekter-programmet.

Intervju stoppet

Det er dette intervjuet nyhetsredaktør Ravdna Buljo stoppet. Hun stoppet også et intervju med tidligere Sámi Radio-sjef Arne Store, og skal ifølge Sagat ha gitt journalistene beskjed om at det ikke skal lages noe journalistikk om dette programmet.

I slutten av forrige uke vedtok styret i NRKJ Sámi en uttalelse, der de sier at de er meget betenkt over at journalistene i NRK Sámi Radio sensureres. Styret sier det er uakseptabelt at journalistene sensureres, og at det svekker Sameradioens troverdighet.

Ytringsfrihet

Mathis Eira sier at det ikke er hans eller styrets ærend å mene noe om det aktuelle Spekterprogrammet, og at deres reaksjon utelukkende dreier seg om at en part som i høyeste grad er meningsberettiget, nemlig reindriftssamenes interesseorganisasjon, blir sensurert.

– Jeg skal absolutt ikke mener eller analysere noe som helst om dette programmet, det kan andre gjøre. Men dette går på ytringsfrihet.

Powered by Labrador CMS