En reklame for Knerten-filmen er klaget inn til PFU. Foto: Paradox AS

Knerten klaget inn til PFU

Usportslig fotball, påstått medlemsjuks i SOS Rasisme og Knerten behandles i PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen, Farojournalen og Fosna-Folket skal alle i ilden for påståtte brudd på Vær varsom-plakaten i morgen, og felles for de tre er at vi overfører behandlingen av klagene direkte på web-TV.

Sendingen starter ca. kl. 09.30.

Klassekampen

SOS Rasisme mener Klassekampen brøt flere punkter i Vær varsom-plakaten da avisa 5. november i fjor publiserte en sak om medlemstallet i organisasjonen, med forsidetittelen «Kan ha registrert 15.000 for mange». I artikkelen «Uryddig medlemsverving» blir det blant annet fortalt om en kvinne som oppdager at både hun og datteren på to år er medlem.

Klageren mener det ikke er dekning for tittelen Klassekampen har brukt. Organisasjonen forklarer i klagen at man sendte brev til 15.000 medlemmer for å kvalitetssikre medlemsregisteret. I tillegg reageres det blant annet på at den intervjuede kvinnen skal være samboer med en ansatt i Klassekampen.

SOS Rasisme mener avisa har gjort seg skyldig i brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 (kildekritikk og kontroll av opplysninger), 3.7 (sitering), 4.1 (saklighet og omtanke), 4.2 (skill fakta fra kommentar), 4.4 (dekning for titler) og 4.14 (samtidig imøtegåelse).

Slik avisa ser det, har SOS Rasisme «fått rikelig med plass» til å gi sin versjon av saken. Etter Klassekampens mening er det dekning for tittelen, siden man kun slår fast at de 15.000 medlemmene kan være feil oppført.

Fotballspiller fikk pepper

Avisa Fosna-Folket har havnet i PFU på grunn av et referat fra en fotballkamp hvor spillende trener for Utleira Stig Dretvik fikk så hatten passet for usportslig oppførsel. Tittelen på artikkelen lyder «Fosen slo publag».

I avisas omtale av klageren heter det blant annet at «Dretviks atferd på banen var så langt unna fair-play-idealene som det er mulig å komme. Aldri har en spiller krysset Trondheimsfjorden som er lengre unna fair play.»

Avslutningsvis heter det at spillerne hadde hastverk med å komme seg hjem til Trondheim: «For det var ikke lenge til kranene skulle åpnes.»

Dretvik skriver i klagen at han reagerer spesielt på formuleringene om hans atferd på banen og karakteriseringen av laget, samt bildeteksten der han navngis. Samtidig innrømmer han at spillestilen er tøff, men at han aldri bevisst prøver å skade motspillere.

Sekretariatet til Pressens faglige utvalg prøvde først å få avisa til å finne en minnelig løsning ved å publisere en rettelse eller beklagelse, men dette avviste Fosna-Folket.

Avisas sportsredaktør skriver i tilsvaret at oppførselen til den spillende treneren og kapteinen på Utleira er «det absolutt groveste jeg har sett på en fotballbane». Hadde avisa unnlatt å formidle dette, ville man gjort seg skyldig i «en grov tjenesteforsømmelse».

Knerten i PFU

En reklame for filmen Knerten i Farojournalen er klaget inn av John Berge, som er redaktør i konkurrenten Release. Begge bladene henter annonser og lesere i videomarkedet.

Berge mener reklamen for Knerten var utformet slik at den fremsto som en redaksjonell artikkel. Farojournalen svarer på sin side at man er klar over at «løsningen leker med grensen mellom det redaksjonelle og reklame», men viser til at både omslaget og den påklagede siden er merket «annonse».

Klageren mener annonsen strider mot Vær Varsom-plakatens punkt 2.6 om å opprettholde et skille mellom annonser og redaksjonelt innhold, og mot Tekstreklameplakatens punkt 5, som har samme siktemål.

Powered by Labrador CMS