Anna Kondratiuk (20) og Yuliia Babii (20) har siden nyåret vært en del av Sarpsborg Arbeiderblad.

Startet med språktrening hos Sarpsborg Arbeiderblad – nå er de en del av redaksjonen

Ukrainske Anna Kondratiuk (20) og Yuliia Babii (20) har startet Fritt Ord-støttet nyhetsprosjekt i Sarpsborg. 

Publisert Sist oppdatert

Sent i fjor høst ble ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Bernt Frode Lyngstad, kontaktet av NAV om å ta imot en ukrainsk 19-åring for språktrening.

Rundt ett år etter er én ukrainer blitt til to, som begge nå er en integrert del av redaksjonen. Anna Kondratiuk (20) og Yuliia Babii (20) er  i tillegg  i gang med et nytt Fritt Ord-støttet nyhetsprosjekt rettet mot ukrainske flyktninger.

Ambisiøse og målrettede

– Yuliia kom først og fremst for språktrening, men hun studerte journalistikk i Ukraina før hun kom hit. Hun hadde en venninne, Anna, som også hadde studert journalistikk, og hun kom til oss litt utover vinteren, sier Lyngstad til Journalisten.

I et halvt år fikk de to ukrainske journalistene språk- og arbeidstrening i SA, men da sommeren kom og den NAV-støttede perioden var over, var de motivert for å gjøre enda mer, sier Lyngstad.

– Det er to ambisiøse og målretta jenter, og vi fikk til en sommerjobb med litt NAV-støtte. Vi satte oss ned for å finne ut hva de kunne bidra med. Språket er en utfordring, men det blir bedre hver eneste dag, sier han.

Tidligere har Sarpsborg Arbeiderblad skrevet om Kondratiuk og Babiis erfaringer som flyktninger. 

Fritt Ord-prosjekt

Anna Kondratiuk forteller til Journalisten at hun og Babii kom til Norge som 18-åringer, og at de visste lite om hva de skulle gjøre i et nytt land uten språk. 

Men begge hadde studert journalistikk, og da de var innrullert i et introduksjonsprogram for flyktninger  fikk de beskjed om at det var muligheter for språktrening hos SA.

– Vi lærte norsk, skrev litt, men det var ikke så seriøst. Så fikk vi sommerjobben som var mer seriøs, og vi måtte skrive norsk.

Mens de jobbet for SA fikk de idéen om å lage et eget prosjekt rettet mot ukrainere i Norge, forteller Kondratiuk. 

De gikk til Lyngstad med planen, søkte støtte hos Fritt Ord og har siden 1. oktober jobbet med prosjektet som skal gi informasjon og nyheter på norsk og ukrainsk for ukrainere.

Åpne saker

Målgruppen burde være tilstede:

– Det er vel nærmere 60.000 ukrainere som har kommet til Norge hittil. Vi prøver å undersøke om behovet er der, og om det er vilje til å lese nyheter om norske samfunnsforhold som berører ukrainere, sier Lyngstad.

Nå er de to journalistene i gang med å kartlegge hvordan ukrainere i Norge vil ha nyheter, og forsøker å nå ut til dem.

– Vi er spente på hva resultatet blir. Sakene blir publisert hos SA, men alle ligger åpne. Yuliia og Anna promoterer sakene spesielt steder ukrainere i Norge bruker på Facebook, Tiktok, Snapchat og alt mulig, forteller redaktøren.

– Hjelper og hjelper og hjelper

Kondratiuk sier de er svært glade for Fritt Ord-støtten, og at målet med prosjektet er å nå så mange ukrainere i Norge som mulig, og å hjelpe dem til å få informasjon som kan være vanskelig å finne ut av som flyktning.

– Vi ønsker å hjelpe folket vårt og landet vårt, sier hun.

Kondratiuk legger til at hun og Babii setter enormt pris på tiden de har vært i SA, og spesielt setter de pris på alle som jobber i østfoldsavisa. 

Støtten fra redaktør Lyngstad og de andre i SA gjør at de journalistiske ferdighetene deres blir bedre, og at de klarer å bli mer selvstendige, sier hun.

– De er så snille og åpenhjertige. Vi kan ikke norsk så godt, men vi lærer hver dag, og det er heller ikke noe problem fordi kollegaene våre hjelper oss hele tiden. Vi setter så pris på å kunne jobbe her, fordi det er så fine folk. De hjelper og hjelper og hjelper.

 

Powered by Labrador CMS