Bildet er fra da Den Ukrainske Forening i Norge takket Røde Kors, lokalavisa Driva og Sunndal kommune for alt de har gjort for ukrainer siden krigen startet. Til venstre i bildet er Driva-journalist Olena Horobets.

Driva publiserer i dag tolv artikler på ukrainsk

Alle sakene er skrevet av deres egen ukrainske journalist.

Publisert Sist oppdatert

Lokalavisa Driva har i dag, på Ukrainas nasjonaldag, publisert tolv saker på ukrainsk.

Artiklene er skrevet av den ukrainske journalisten Olena Horobets som for tiden har praksisplass i lokalavisa lokalisert i Sunndal i Møre og Romsdal. 

Mange ukrainere i regionen

Ideen fikk ansvarlig redaktør Tommy Fossum etter at Horobets ble en del av den lille redaksjonen. 

 – Vi har rett og slett bare tatt innover oss at det er veldig mange ukrainere som bor i regionen her. Dette har vi gjort for å markere at vi tar dem på alvor, forteller Fossum til Journalisten. 

Redaktør i Driva, Tommy Fossum.

Ifølge redaktøren har Sunndal bosatt nærmere 300 ukrainere, det drives også et flyktningmottak i kommunen hvor nærmere halvparten av de som bor der er fra Ukraina. 

– Det er en stor andel i en kommune som teller 7000 innbyggere. Det er folk vi omgås med, vi møtes på butikken, og selv om vi ikke nødvendigvis snakker samme språk, står vi kulturelt ikke så langt fra hverandre, sier Fossum. 

Han legger til: 

– Og det er klart at mange av oss har en lang vei å gå for å bli litt bedre kjent. Da  tenkte jeg at det må vi gjøre noe med. 

Tar dem på alvor

Alle tolv sakene er skrevet på både ukrainsk og norsk. Fossum forteller om mye planlegging og organisering for å få det til. 

– Det er klart at det er en stor ting å gjøre midt i ferieavviklingen, og med null sommervikarer, for en liten avis, forteller han. 

Fossum skryter av Horobets, som har stått for mye av jobben med artiklene. Den siste tiden har hun hatt hovedfokus på det ukrainske, men hun finner også andre lokale saker, forteller han.

– Praksisplassen kom i stand gjennom voksenopplæringen. Den han hun nå fått forlenget i to måneder, sier Fossum. 

Sakene rulles ut i løpet av dagen i dag, og Fossum er spent på responsen.

– Vi konsentrerer oss om å lande og evaluere det vi har gjort nå. Det er snakk om 12 ressurskrevende saker. Det her er stoff  jeg vil tro vil gjelde alle som kommer til Norge fra Ukraina. 

Powered by Labrador CMS