BILDET:

– De poserte nesten som om det var en selfie, som når to venninner vil ha bilde av seg selv på fest, sier Aftenposten-fotograf Stein J. Bjørge om dette bildet han tok av Erna Solberg og Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Stein J. Bjørge, Aftenposten

Trump ba om et koselig bilde som Solberg kunne ha med hjem til Norge

– Overhodet ikke mitt beste bilde, men et uvanlig bilde av to statsledere, sier Aftenposten-fotograf Stein J. Bjørge. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det var egentlig en litt sånn ut-av-seg-selv-opplevelse! 

Aftenposten-fotograf Stein J. Bjørge snakker engasjert i telefonen fra Washington etter å ha fotografert statsminister Erna Solbergs møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Én og en halv time fikk han og de andre norske pressefolkene, fra de gikk inn døra til de var ute igjen. 

– Jeg løp litt fram og tilbake. Det var hektisk, og i tillegg kort tid til deadline, forteller Bjørge.

Her finner du flere fotografer som forteller om sine bilder og metodene bak dem.

Inngangsbilletten 

Aftenposten hadde på forhånd jobbet lenge med å få til en spesielavtale, slik at Bjørge kunne følge Solberg tettere enn de andre norske fotografene. På innsiden av Det hvite hus fikk han dermed jobbe parallelt med fotografene som jobber på innsiden av bygningen til vanlig.

– Det var inngangsbilletten, da fikk jeg lov til å bevege meg litt friere rundt og komme tettere på, sier Bjørge.

Trump brydde seg ikke med fotografene, forteller han. Da Trump og Solberg gikk inn på et eget kontor for at Solberg skulle signere gjesteprotokollen fikk Bjørge også bli med. Trump la merke til at det var en annen fotograf der, i tillegg til hans egne husfotografer.

– Det var et morsomt øyeblikk. Han så meg, og sa til Erna: «vi får sørge for at fotografen din får et koselig bilde hjem til Norge»! Så bøyde han seg over henne, og poserte nesten som om det var en selfie, som når to venninner vil ha bilde av seg selv på fest, sier Bjørge. 

Som bestevenner 

Han opplevde hele situasjonen som annerledes og litt merkelig, og mener bildet dermed også ble annerledes enn de andre bildene han tok fra besøket

– Det er overhodet ikke mitt beste bilde derfra, men det er et annerledes bilde av en amerikansk president og en norsk statsminister. Situasjonen er ikke et formelt håndtrykk, men de ser ut som to bestevenner. Både sikkerhetsvaktene og de andre fotografene stusset, sier han. 

– Bildet bryter med stilen og uttrykket i resten av bildene mine. Jeg ser også at bildet allerede er delt mye i sosiale medier, der det går i forskjellige varianter. 

Blant annet ble bildet ganske raskt delt av den humoristiske instagramkontoen naa_koser_vi_oss, VG trykte det på hele torsdagens forside og flere andre aviser har brukt det i sine nettutgaver. 

 

 

#NKVO

Et innlegg delt av Nå koser vi oss (@naa_koser_vi_oss)


Det var en opplevelse å være i den verdenskjente bygningen, syns Bjørge, selv om han var overrasket over hvordan det så ut inne. Alt var mindre enn han hadde forestilt seg, med små rom og trange ganger. Et bygg som også var fotografisk utfordrende:

– Lyset skiftet veldig fra rom til rom. De som jobber her til vanlig vet nøyaktig hvilken eksponering de skal bruke i de ulike rommene, men for meg var det veldig utfordrende å hele tiden følge med. Vi fikk heller ikke lov til å bruke blits, som var teknisk utfordrende, men i det ovale kontor var det veldig gode lysforhold. 

Ble paff 

Aftenposten-fotografen hadde med seg minst mulig utstyr for å kunne bevege seg lettere rundt – to kameraer, ett med vidvinkellinse og ett med en liten telelinse for detaljbilder. De andre fotografene hadde en annen respekt til bygget og presidenten enn det de norske er vant til, mener Bjørge.

Én fotograf ba ham legge ned kamera da han tok bilder av at presidenten drakk fra en vannflaske. En annen sa han håpte han ikke var en av alle «selfiefotografene», som ville ha bilder av seg selv på innsiden av bygningen. 

Fotograf i Aftenposten, Stein J. Bjørge Foto: Aftenposten

Mot slutten av den tilmålte tiden ble Bjørge med da Trump fulgte Solberg ut i bilen – også nå som eneste norske fotograf, og fikk til sin egen overraskelse en ny, kort samtale med den amerikanske presidenten. 

– Da hun hadde satt seg i bilen, spurte han meg «er hun en bra dame å ha der hjemme? Jeg hadde planlagt å ha en proff, naturlig avstand, og ble ganske paff. Så trykte han meg i hånda og sa «god tur hjem»! 

 

Powered by Labrador CMS