Amund Trelleviks forslag om bevilgninger fra NJs solidaritetsform ble nedstemt på landsmøtet.

NJs landsmøte 2023

Stemte ned forslag om penger til ukrainske journalister

– Vi må være sikre på at pengene kommer til nytte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag ble det vedtatt at Norsk Journalistlag (NJ) landsmøte ikke vil gi en ekstraordinær tildeling på 2,5 millioner kroner fra NJs solidaritetsfond til forfulgte journalister i Ukraina, Belarus og Russland.

Forslaget kom opprinnelig fra NJ Frilans-delegat Amund Trellevik.

– Det er snakk om å støtte journalister i tre land som ligger veldig nært oss, sa Trellevik til Journalisten litt onsdag.

Allerede mulig

Forslaget til Trellevik fikk lunken mottagelse blant noen delegater som presiserte at det ikke finnes formelle begrensninger i NJs vedtekter når det gjelder å bruke mer penger fra solidaritetsfondet. Kun at det til enhver tid skal stå 300.000 kroner i fondet. Med andre ord er tildelingene som ble foreslått allerede mulig.

– Vi må være sikre på at pengene kommer til nytte. Vi er skeptiske til å tallfeste et beløp innenfor et visst tidsrom, sa blant annet redaksjonskomitémedlem Jakob Ellingsen fra scenen.

Pål Hellesnes fra Klassekampen fremmet et kompromissforslag tidlig torsdag.

De fleste motstanderne av Trelleviks forslag ønsker ikke at landsstyret skal være bundet til å gi en gitt sum til solidaritetsformål.

Det ble likevel et nytt kulepunkt i NJs tiltaksplan som sier at NJ skal prioritere solidaritetsarbeid og bruke mer av solidaritetsfondet.

Komprimissforslag

Landstyremedlem i NJ og Klassekampen-journalist, Pål Hellesnes, tok til orde for å gi 500.000 kroner fra NJs solidaritetsfond til formål i Ukraina.

Årsaken til kompromissforslaget var, ifølge Hellesnes, at ikke landsmøtet skulle splittes i synet på et forslaget fra Trellevik. Hellesnes sitt forslag trengte fire femtedels flertall, noe det ikke fikk.

NJs solidaritetsfond var ved utgangen av 2022 verdt 4,5 millioner kroner, og 1 prosent av NJ-medlemmenes innbetalte kontingent går til fondet.

Forslagene gjaldt for de neste to årene.

Powered by Labrador CMS