Redaktør Stig Jakobsen i iTromsø mener både avisen og frilanseren har vært og er ryddige om roller. Foto: Tom Benjaminsen/iTromsø

Frilanser for iTromsø samtidig som han driver reklamebyrå

iTromsøs redaktør Stig Jakobsen (bildet) mener det er uproblematisk at Magnus Joki Arild leverer journalistikk samtidig som han driver eget digitalbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I juni var han med å stifte reklamebyrået Magy Media, som ifølge formålet skal «drive med produksjon og salg av digitale løsninger». I Brønnøysundregistrene er selskapet registrert som et reklamebyrå som driver med markedsføring, programmering, design, fotografi og videoproduksjon.

26 år gamle Magnus Joki Arild er ifølge Medier24 utdannet med en mastergrad i økonomi og har seks års erfaring fra Nordlys. Fire av dem fra redaksjonen og to fra avisens innholdsmarkedsføringsbyrå Nordlys LAB. Nå er han manager og styreleder i Magy media.

Da Medier24 omtalte oppstarten i sommer uttalte Arild at de skal utfordre de tradisjonelle annonsemodellene.

– Gjennom en strategisk og visuell tilnærming til innhold, mener jeg at fleste virksomheter bør ha muligheter til å bygge opp egen og ikke minst relevant distribusjonskraft, sa Arild til nettstedet.

Ifølge Arild jobber Magy Media blant annet med å sette opp websider for kunder. Men på selskapets Facebook-side er det mer enn bare nettsidetjenester som promotores. Der fremheves blant annet jevnlig digitalbyråets fotografer. Byrået har også promotert en kampanje for et kjøpesenter og innholdsmarkedsføring for nyhetsnettstedet ifinnmark.no med teksten «Vi lanserer nå VR-teknologi i landets nordligste fylke!»

Siden stiftelsen av Magy Media i sommer har Magnus Joki Arild også levert flere titalls saker til Polaris-eide iTromsø og andre norske aviser som har utvekslingssamarbeid med Tromsø-avisen. Arild skriver mest om fotball - fra lokalt og opp til elitenivå med Tromsø IL - og kommentert lokalfotball strømmet på itromso.no.

Under valgkampen leverte han også nyhetssaker om at statsministeren lovet penger til fire veiprosjekter i Tromsø. Og saker om sykkelrittet Arctic Race, inkludert at statsministeren garanterte videre støtte ved gjenvalg.

Sport

Overfor Journalisten understreker Arild at det er sport han jobber med for iTromsø. For Magy Media jobber han med helt andre ting.

– Jeg har helt siden dag én vært veldig klar på hva jeg gjør. I avisen frilanser jeg sport. Som alle andre journalister forholder jeg meg til de etiske kravene når det gjelder bindinger, og dersom det skulle dukket opp en konflikt ville jeg uten problemer vært åpen om det, sier Arild til Journalisten.

Han avviser at det er snakk om noen rolleblanding.

– I Magy Media jobber vi med et helt annet kundesegment. Vi jobber mest med teknologi. Vi setter opp webløsninger, utvikler applikasjoner, programvare og den type tjenester. Vi er et digitalt utviklingsbyrå, som tilbyr et bredt spekter av tjenester.

iTromsø tok kontakt

Redaktør Stig Jakobsen i iTromsø sier det var de som tok kontakt med Arild med bakgrunn i hans tidligere erfaring som sportsjournalist i Nordlys. iTromsø ønsket at han skulle frilanse for avisen. Jakobsen mener det har vært ryddighet fra begge sider rundt Arilds roller, og at det var frilanseren selv som tok opp hans virksomhet i Magy Media.

– I vårt første møte brakte han det opp selv. Da sa vi at det er viktig at det er fullstendig ryddighet, slik at de kundene han har ikke står i konflikt med eller er de samme som dem han omtaler. For oss skal han kun gjøre sportsjournalistikk, men vi er enige om at hvis noen slike tilfeller skulle komme, ville han melde fra, sier Jakobsen.

Ryddig

Redaktøren sier han først og fremst kommenterer håndball- og fotballkamper for iTromsø, men at han også brukes som vanlig sportsjournalist.

– Han har opptrådt ryddig. Vi har opptrådt ryddig. Vi har lagt alt til rette for at det ikke skal være noen gråsoner.

– Er det frilanserens ansvar å si fra hvis han ser mulige konflikter?

– Ja, på samme måte som alle andre i avisa må være ryddige når det gjelder hvilke lojalitetsbånd man har, og når disse kan være problematiske. Men han har vært klar overfor oss på hva han driver med i sitt andre virke, og det er helt uproblematisk.

Jakobsen mener denne saken er langt mindre enn hva konkurrenten Nordlys tidligere har hatt som han karatkteriserer som større utfordringer med sammenblanding av kommersiell og redaksjonell virksomhet.

– Jeg tror Nordlys har slitt mer med å holde adskilt bruken av spesielt fotografer fra Nordlys Lab i redaksjonell sammenheng. Det mener jeg er uryddig, sier Jakobsen.

Men Pressefotografenes Klubb trakk senere klagen som de varslet til Pressens faglige utvalg (PFU) etter en ny vurdering i styret. Nordlys’ redaktør Helge Nitteberg avviste den gang overfor Journalisten at de hadde brutt god presseskikk, og avisen ble altså heller aldri felt for det.

Powered by Labrador CMS