Knut Nygaard fra Aftenposten. Foto: Kathrine Geard

Kritiserer Aftenpostens redaksjonelle ledelse

GARDERMOEN (Journalisten): Mener eierne har begynt å redigere avisens nettsider.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gjennom Media Norge utvikles redaksjonelt samarbeid i konsernets fire største aviser Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fevennen. Så langt handler det om blant annet om forbrukerjournalistikk.

Blander hatter

Dermed har Aftenposten fått det klubbleder Knut A. Nygaard kaller for en “gjøkunge”.

– Denne gjøkungen eier i tillegg avisen. Helt konkret sitter nå eierne plantet inne i redaksjonen og bestemmer en del av det som skal produseres for Media Norge-avisenes nettsider, sa han til NJs landsmøte.

Journalistene som “gjøkungen” leder er ansatt i Aftenposten etter påtrykk fra redaksjonsklubben. Men Media Norges redaktør rapporterer ikke til sjefredaktør Hilde Haugsgjerd. Rapporten går til Media Norges digitaldirektør Stig Waagbø.

Ikke Haugsgjerds favorittvalg?

Nygaard gjorde det klart at klubben har vært sterkt kritisk til at eierne plasserer en redaktør i deres redaksjon.

Ifølge klubblederen hadde man en forståelse med sjefredaktøren om at journalistene skulle ledes av ledere ansatt i Aftenposten. Slik gikk det altså ikke.

– Denne saken illustrerer svært godt noe vi kan vente mer av fremover – i vårt konsern og i andre konserner – i den ville jakten på synergier gir redaksjonsledelsen fra seg makt og fullmakter – ut av huset.

Vil kjempe mot i alle konsern

Nygaard antydet at  løsningen ikke var sjefredaktør Haugsgjerds foretrukne. Nygaard mener at dette er noe man ikke kan leve med.

– Journalistikken trues stadig av økonomiske interesser som setter vår integritet under press. Derfor mener jeg at saken fortjener et eget, helt konkret punkt i tiltaksplanen.

På vegne av redaksjonsklubben og NJ i Schibsted fremmet Nygaard følgende forslag.

“Styret i NJS er bekymret for den journalistiske integriteten i landets mediehus. Det kan se ut som om vi er inne i en tid der sjefredaktørene ikke lenger har innflytelse, makt eller vilje til å hegne om den redaksjonelle uavhengigheten i sitt mediehus. Konsernmakten griper om seg, både i bredden og dybden. NJ skal i perioden bidra til å reise denne problemstillingen på tvers av de ulike konsernene, og sette de tillitsvalgte bedre i stand til å møte utfordringene fra konserner som tydere enn før legger føringer for den redaksjonelle virksomheten.”

Landsmøtet oversendte saken til det nye landsstyret.

Haugsgjerd mener redaksjonsklubben har misforstått ordningen. I en epost skriver sjefredaktøren:

Det du refererer er ikke en riktig fremstilling. Den lederen du referer til, rapporterer til meg i redaksjonelle spørsmål. Det er jeg som har både det øverste faglige og personalmessige ansvaret for journalistene som jobber mot Afpostens, BTs, Stavanger Aftenblads og Fædrelandsvennens nettaviser med forbrukerjournalistikk. De er ansatt i Aftenposten. Og jeg har redaktøransvaret for det som publiseres på Aftenpostens nettavis fra disse medarbeiderne.

 

 

Powered by Labrador CMS